לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

פרקנו מסיים את החטיבה הראשונה של ספרי עזרא ונחמיה. בשנת שתים לדריווש המלך, לאחר הפסקה של שמונה עשרה שנה, מתחדשת עבודת הבניה והתקופה הראשונה של שיבת ציון מגיעה לשיאה ולסיומה עם חנוכת המקדש.

1. א. חנוכת המקדש מתוארת בקצרה וכמעט מובלעת בתוך הפסוקים. השוו את תיאור חנוכת בית שני לתיאור חנוכת המשכן בויקרא ח'-ט'; במדבר ז'; וחנוכת המקדש במל"א ח; דה"ב ה-ז; שימו לב להבדל באורך התיאור ובתכנו.
ב. התיאור הקצר והלקוני של חנוכת המקדש מעיד אולי על האכזבה הגדולה של תקופת בית שני, המקדש הוקם ונחנך אבל שכינה לא שרתה בו. עיינו במקורות הבאים ונסו לעמוד על התחושות שמלוות את שבי ציון עם חנוכת המקדש.

תלמוד בבלי מסכת יומא דף כא עמוד ב:

אלו חמשה דברים שהיו בין מקדש ראשון למקדש שני, ואלו הן: ארון וכפורת וכרובים, אש, ושכינה, ורוח הקודש, ואורים ותומים.

רש"י: ארון כפורת וכרובים - כוליה חדא מילתא, ושכינה לא שרתה בו, ורוח הקודש לא היתה בנביאים משנת שתים עשרה לדריוש ואילך.
תוספות: ואורים ותומים - אורים ותומים הוו שאם לא כן היה כהן גדול מחוסר בגדים אלא לא היו משיבין לנשאלין בהן.

תלמוד בבלי מסכת יומא דף ט עמוד ב:

ריש לקיש הוי סחי בירדנא, אתא רבה בר בר חנה יהב ליה ידא. אמר ליה: אלהא! סנינא לכו, דכתיב (שיר השירים ח') "אם חומה היא נבנה עליה טירת כסף ואם דלת היא נצור עליה לוח ארז", אם עשיתם עצמכם כחומה ועליתם כולכם בימי עזרא - נמשלתם ככסף, שאין רקב שולט בו, עכשיו שעליתם כדלתות נמשלתם כארז שהרקב שולט בו.

2. חגיגות הפסח כרוכות בחנוכת המקדש. השוו את סיפור הפסח כאן לתיאורי חגיגות הפסח לאורך הנ"ך (יהושע ה'; מל"ב כ"ג; דה"ב ל'). מה המשותף בין כל האירועים ומה מסמלת חגיגת הפסח לאור תיאורים אלו?

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"