אברהם

נמצאו 14 תוצאות חיפוש

  1. שעבוד הגר ושעבוד מצרים

    פרופ' יונתן גרוסמן

    ההשוואה בין דברי הקב"ה לאברהם לבין דברי המלאך להגר לאחר בריחתה, בין שעבוד הגר לשעבוד מצרים, מלמדת אותנו על יחס התורה להתנהגותה של שרה להגר.

  2. מעמדו של ישמעאל

    פרופ' יונתן גרוסמן

    נראה, כי בצד בחירת יצחק לממשיכו של אברהם אביו, יש בכל זאת מעמד מיוחד לישמעאל. מהו מעמד מיוחד זה, ובזכות מה הוא זכה בו? נעסוק בשאלה זו על רקע ההשוואה בין גירוש הגר לבין בריחתה.

  3. ויקם השדה והמערה אשר בו לאברהם

    הרב אמנון בזק

    בכל מקום שהמקרא מתאר קרקע בארץ ישראל העוברת מיד ליד - הוא מאריך בתיאור המכירה ופרטיה. מה פשר אריכות זו? מדוע קנו ישראל דווקא ארבעה מקומות - ירושלים, חברון, שכם ושומרון?

  4. כלה ליצחק

    הרב חנוך וקסמן

    בשיעור זה נעקוב אחרי דמותה המיוחדת של רבקה, הדומה דמיון מפתיע לאברהם. נראה כי למעשה כל סיפור מציאת הכלה ליצחק מתמקד בה, וכי יש לה השלכות גם על הבנתנו את דרכי ה' בעולם לאחר העקידה.

    לשמיעת הקראה של המאמר

  5. שם אדנות ומשמעותו בתורה, בנביאים ובכתובים

    פרופ' יואל אליצור

    תאריך פרסום: תשעא | |

    במקומות בהם כתוב שם ההווייה, אנחנו נוהגים לקרוא שם א-ד-נָ-י . שם זה כשלעצמו (כשאינו קרי של שם ההווייה) די נדיר במקרא. מעקב אחרי השם, שימושיו וגלגוליו בתנ"ך מעלה ממצאים מפתיעים, שיש להם השלכות עקרוניות על שאלות יסוד שבין מסורת המקרא לביקורת המקרא.

  6. כנגד ארבעה בנים דיבר ספר בראשית

    הרב ד"ר יואל בן נון

    תאריך פרסום: תשעא | | שעה ו- 6 דקות

    השיעור יעסוק בארבעה בנים בספר בראשית: יצחק, ישמעאל, יעקב ועשיו. בשיעור תיערך השוואה בין הבנים ובהבנת תולדותיהם בספר בראשית.

  7. מבנה ומשמעות בויקרא י"ט

    הרב ד"ר יואל בן נון

    תאריך פרסום: תשעב | |

    האם יש לפרשת קדושים מבנה ברור וסדר פנימי ? יש בפרשה זו קבוצות מצוות שחתימתן "אני ה'" (8), ויש קבוצות מצוות שחתימתן "אני ה' א-להיכם" (8). נשתדל לפענח את המשמעות ואת ההבדל בין שתי החתימות, ובאמצעותן, גם את המבנה. ננסה להבין את הכפילויות (מצוות שמופיעות גם בחתימה זו, וגם בחתימה זו), ואת שתי פרשיות הקרבנות, שחורגות מנושאי הפרשיה.

  8. 'ויאמר: אבי, ויאמר: הנני בני' - עקידת האב לבנו

    ד"ר אביחי קלרמן

    תאריך פרסום: תשעב | |

    פרשת העקידה נחשבת כאירוע אמוני מכונן, ויוצרת בנו זיקה עמוקה לזמן ראשית השנה ולמקום גיאוגרפי ספציפי. ננסה להתבונן בסיפור העקידה כאירוע שבין אב לבנו ובין הבן לאביו, כשרק הא-להים נמצא ומתווך ביניהם. נרצה להבין, על מה ולמה היו צריכים האב והבן לעבור ניסיון משפחתי מעין זה?

  9. קריאת שמות במקרא

    הרב ד"ר יואל בן נון

    תאריך פרסום: תשעב | |

    מה המובן של 'קריאת שם' במקרא? איך אפשר להבין קריאות שם חוזרות, באותו המקום (כמו "בית-אל"; "באר שבע")? מדוע קריאת השמות תופשת מקום מרכזי כל כך בספר בראשית? השיעור, לזכרו של אבי מורי ז"ל, ביום פטירתו (ד' במנחם-אב), לפי המאמר הפותח בספרו 'ארץ המוריה – פרקי מקרא ולשון'.

  10. מחיית עמלק הבעיה המוסרית

    הרב יהודה גלעד

    תאריך פרסום: תשעב | |

    בשיעור נעסוק בבעיה המוסרית העולה מן המתח שבין המוסר האנושי לבין מצוות התורה. היש בכלל מעמד למוסר אנושי לאחר שניתנה תורה? האם הניסיון לפשר בין השניים אינו אלא אפולוגטיקה דרשנית? האם ניתן ללמוד מסוגיות מקראיות אלו על התנהלות עם אויבים בימינו?

  11. תשובת אברהם לבוני המגדל

    ד"ר מירי שליסל

  12. כלה ליצחק

    הרב חנוך וקסמן | 28 דקות

    בשיעור זה נעקוב אחרי דמותה המיוחדת של רבקה, הדומה דמיון מפתיע לאברהם. נראה כי למעשה כל סיפור מציאת הכלה ליצחק מתמקד בה, וכי יש לה השלכות גם על הבנתנו את דרכי ה' בעולם לאחר העקידה.

    שיעור זה הוא הקראה של מאמר. לחץ כאן לקריאת המאמר

  13. המלך אברהם הראשון - בין אברהם למלכי זמנו

    צחי כהן

    תאריך פרסום: תשע"ז | |

    בדברינו נבקש לטעון, בעקבות המדרש, כי אברהם הופיע בדורו כתגובה אלוקית וכאופציה אנושית אלטרנטיבית לתופעת המלוכה שהתחדשה בדור זה וכי ניתן לקרוא את סיפורי מפגשי אברהם עם המלכים השונים כעימותים על רקע התנגדותו העקרונית של אברהם למוסד המלוכה ולעוולות והעיוותים המתחייבים ממנו, והצבת אלטרנטיבה "אברהמית"-יהודית-מוסרית

     

  14. דמותו של חנוך

    הרב אמנון בזק | 23 דקות

    בפרשות הפתיחה של ספר בראשית מתוארות ארבע דמויות משמעותיות: אדם, חנוך, נח ואברהם. כיצד משתלבת דמותו של חנוך ברביעיה זו? האם חנוך היה צדיק גמור או שמא דמותו אינה מושלמת? בשיעור זה ננסה לבנות מהלך מסודר באשר להדרגתיות שיש בין ארבע הדמויות הללו, בעיקר ביחס שבין עבודת ה' לבין המעורבות של הצדיק בעולם.

    לקריאת מאמר בנושא זה