לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות ודגשים לעיון והעמקה בפרק:

 
פרק ג' נפתח בשיר העיתים (א-ח). מכאן ואילך באה סדרת פסקאות אוטוביוגרפיות, המהווה מעין פירוט והרחבה של שיר העיתים. כל פסקה פותחת בפועל בגוף ראשון [ראיתי (י-יא), ידעתי (יב-יג; יד-טו), אמרתי (טז-יז; יח-כב)] ומתארת את התנסויותיו ומסקנותיו של קהלת. בשונה מפרקים א'-ב' שעסקו בהתנסיותיו של קהלת, בפרק ג' קהלת עובר לבחון את הנהגת ה' בעולמו ובקרב בני האדם.
.
1. 'לַכּלֹ זְמָן וְעֵת לְכָל חֵפֶץ תַּחַת הַשָּׁמָיִם' שיר העיתים פותח בהקדמה (א) ולאחריה סדרה של עשרים ושמונה אירועים המוצגים בשני קטבים. מהי מגמתו של שיר זה, וכיצד הוא משתלב בתמונת העולם של הספר? בחנו את המסקנה החותמת אותו (ט) והיעזרו בדמיון בין תיאור הזמן והעת כאן לתיאור החוקיות של הטבע בפתיחת פרק א'.
 
2. "אֶת הַכּלֹ עָשָׂה יָפֶה בְעִתּוֹ" בפסוקים י-יא, רומז קהלת לשיר העיתים ומפרש אותו. כיצד מתמודד האדם עם בעיית חוקיות הזמן? היעזרו בפירושו של ר"י קרא: 'נתן הקב"ה בלב הבריות לשמוח בשעת הרווחה...והעלים מהם שאינו מחשב בשעת שמחה מה יהיה בסוף...שאילו ראה מראש מה יהיה בסוף לא שמח'.
 
3. בפסוקים יד-טו חוזר הכתוב לעסוק שוב במעשי הא-להים ומדגיש את נצחיותם. פסוקים אלה מהווים פיתוח ומסקנה נוספת של שיר העיתים. פסוק יד מתכתב עם פסוק מספר דברים (י"ג, א) – עיינו במקורו של הפסוק, בחנו מה משמעותו של היגד זה בספר דברים ולמי הוא מופנה. כיצד נתהפכה משמעותו בדברי קהלת? (ראו גם את פיתוח הרעיון בפסוק טו). 
 
4. בפסוקים יח-כא שב קהלת אל בעיית המוות ומתאר בצבעים קודרים את מחזוריותו של מעגל החיים, תוך הקבלה בין גורל האדם והבהמה ורמיזה לחטאו ועונשו של אדם הראשון.
א. מסקנתו של קהלת בפסוק כב מקבילה לסיומו של מזמור תהלים (ק"ד, לא) ואף כאן מהפך קהלת את דברי קודמיו: השוו בין תיאור מעגל החיים בתהלים [ק"ד, כז-ל] לבין תיאורו בדברי קהלת כאן: כיצד מצטייר מעגל החיים בכל מקום? התמקדו בהבדל שבין מסקנת הדברים בתהלים (פסוק לא) לבין מסקנת קהלת (פסוק כב). מהו המוקד של כל חתימה, וכיצד היא נגזרת מאופיו הכללי של התיאור בכל מקום?
ב. לשון 'עשיה' חוזרת בפרק פעמים רבות ומהווה בו מילה מנחה [פסוקים ט, יא, יב, יד, יז, כב]. עקבו אחרי היקרויותיה של העשיה, ועמדו על זהות העושה ועל המתח בין העשיות השונות. לאור זאת מה משמעותו של היפוך מעשי ה' למעשי האדם בחתימת הפרק (כב)?  
 
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"