לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 
בפרק ט' איוב מתמודד עם טענת המשפט ומסביר מדוע משפט הוגן מצד הא-ל אינו בר ביצוע. לטענתו, במציאות החיים שבה הא-ל הוא כול יכול, משפט צדק הוא מן הנמנע. הן מצד הפער הבלתי ניתן לגישור בין הא-ל לבין האדם, והן משום שהא-ל הוא השופט וצד במשפט גם יחד.
 
שרירותיות הא-ל עומדת בניגוד למשפט (ט', יז-כד)
שרירותיות הא-ל כלפי איוב (ט', יז-כא)
1. חוסר האמון של איוב בא-ל נולד בעקבות צרותיו המשקפות לדעתו חוסר צדק משווע "...וְהִרְבָּה פְצָעַי חִנָּם. א יִתְּנֵנִי הָשֵׁב רוּחִי" (ט', יז-יח). מהי הטענה הקיצונית אותה מעלה איוב בפסוק יט?
2. עיינו בפרשנים המצורפים. מהם שני האופנים שבהם אפשר להבין את פסוק כ'?
רש"י: הלא - אם אצדק פי ירשיעני, כי יסתמו דברי מיראה ויעקשני פי.
מצודת דוד: אם אצדק - היתכן אם אמנם אני צדיק במעשי ופי יעשה אותי לרשע בתמיה וכי בעבור אמרי פי אחשב לרשע הלא מעצמי אני תם וישר והוא עשה אותי לעקש בהבאת היסורים על לא חמס ועי"ז הנה נעשיתי עקש להרהר ולהתרעם.
מלבי"ם: אם אצדק, אם אברר לפני השופט שאני צדיק בדיני ושהכני בחנם, הלא בזה עצמו פי ירשיעני שזה עצמו שאומר בפי שאני צדיק נגד הא-ל בזה אני רשע, ומפרש פי שיאמר תם אני הוא יעקשני, כי זה עצמו יהיה הוכחה שאני עקש ורשע אחר שאני מיחס רשע ועול לה' הצדיק.
 
שרירותיות הא-ל כלפי העולם (ט', כב-כד)
3. איוב מתייחס לטענותיו של בלדד בדבר הרשע האובד: "וְא יַחֲזִיק בְּיַד מְרֵעִים" (ח',כ), והתם שאולי סובל, אך שורד: "הֶן אֵ-ל א יִמְאַס תָּם" (שם). עיינו בפסוקים ובדקו באילו טענות איוב מפריך את דברי בלדד.
 
מבוכה ובקשת משפט (ט', כה-לה)
מבוכה והתרסה (ט', כה-לא)
4. בפסוקים כה-כו איוב מתאר את ימיו החולפים ביעף. עמדו על הדימויים בהם עושה איוב שימוש כדי להדגיש את תחושתו.
5. בפסוקים כז-לא איוב מציע מעין דרכי פעולה ופוסל אותן 'על הסף'. מהן דרכי הפעולה ומדוע איוב פוסל אותן? 
 
הצבת תנאים למשפט הוגן (ט', לב-לה)
6. איוב חש כי הסדרים שהיו בעולמו נעלמו כלא היו, ומחפש כיוון אחר ודרך אחרת. בשלב זה איוב מתאר את חוסר תוחלתו למצוא פשר חדש ומרגיע בחייו. תחושת הבלבול וחוסר הידע לגבי הדרך הנכונה שיבור לו האדם, מובילים אותו למשאלה בלתי סבירה. עיינו בפסוקים לב-לה. מהי משאלתו של איוב? האם איוב מאמין שמשאלתו יכולה להתממש? (שימו לב להופעה המרובעת של המילה 'לא').
 
(עוד על המשפט אל מול האלוקים ראו את הפוסט מאת הרב יעקב מדן ואת פירושו של עמוס חכם)

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"