פרקים י"א-י"ב מתארים את ימי מלכותו של רחבעם וכוללים פרטים רבים שאינם מופיעים במקבילה במלכים. בלימוד נראה את ההבדלים בין התיאורים וננסה לעמוד על משמעותם.

 

1. רובו של פרק י"א (פס' ה-כג) אינו מופיע במקבילה במלכים והוא עוסק בתיאור מלכותו של רחבעם מבחינה מדינית. מה מוסיפים פסוקים אלו לתיאור מלכות רחבעם? איזה רושם הם יוצרים על המלך? כיצד הם עומדים ביחס לתיאור מסע שישק בפרק הבא?

2. תיאור מלכות ירבעם המופיע באריכות רבה בפרקים י"ב-י"ד בספר מלכים, מושמט מספר דברי הימים. לעומת זאת חטאות ירבעם מתוארות בקצרה בדה"ב פרק י"א פס' יד- טז. מה עומד במרכז התיאור בספרנו? מי החוטא המרכזי ומהי תגובת העם?

3. ההבדלים בין דברי הימים למלכים בתיאור מלכות רחבעם הם דוגמא ברורה לאחד המסרים החשובים אותם רוצה בעל דברי הימים להעביר בתיאור ההיסטוריוגרפי: כתיבת תולדות תקופת המלוכה על פי עקרונות תורת הגמול והדגשת הצדק האלוקי בכל שלב ושלב. ימי מלכותו הראשונים של רחבעם הם ימי שלווה ושגשוג בגלל דבקותו בקב"ה ואילו מסע שישק בפרק הבא הוא עונש על חטאיו.

א. עיינו בפרק י"א פס' יז; פרק י"ב פס' א-ב; ובפס' ו-ז. שימו לב להסבר שנותן בעל דברי הימים למאורעות באופן שמדגיש את הצדק האלוקי.

ב. שימו לב גם לדברי שמעיה הנביא בפרק י"ב פס' ה-ח המדגישים גם הם את עקרונות התשובה והגמול.

ג. קראו את דברי המדרש, איזה מעגל היסטורי סוגר מסע שישק על פי המדרש?

מסכתות קטנות מסכת אבות דרבי נתן נוסחא ב פרק מז:
ג' חזרו למקומן. ישראל והתורה והכסף והזהב.
ישראל היו מעבר הנהר, שנאמר "בעבר הנהר ישבו אבותיכם מעולם תרח אבי" וגו' (יהושע כ"ד ב). ומנין שחזרו למקומן? שנאמר "להן מן די ארגיזו אבהתנא לאלהא שמיא" וגו' (עזרא ה' יב).
התורה היתה מן השמים, שנאמר "אתם ראיתם כי מן השמים דברתי עמכם" (שמות כ' יח). ומנין שחזרה למקומה? שנאמר "התעיף עיניך בו ואיננו" (משלי כ"ג, ה).
הכסף והזהב היו מארץ מצרים, שנאמר "ושאלה אשה משכנתה ומגרת ביתה כלי כסף וכלי זהב" (שמות ג' כב). ומנין שחזרו למקומן? שנאמר "ויעל שישק מלך מצרים... ויקח את אוצרות בית ה' ואת אוצרות בית המלך" (דה"ב, י"ב ט).

4. השוו את סיכום מלכות רחבעם בפרק י"ב, פס' יג-יד לסיכומה במל"א י"ד פס' כט-לא. עמדו על ההבדל בין התיאורים. כיצד לדעתכם ניתן להסביר אותו?

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"