לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות ודגשים לעיון והעמקה בפרק:

 

חלק א': איוב האיש – מידותיו, רכושו והתנהגותו (א', א-ה)

1. אורחות חייו של איוב מתאפיינים ביציבות, ביטחון וודאות. אורח חייו הוא שלם ומסודר. איוב חי בשגרה כלכלית, משפחתית ודתית. בחיי איוב המצוירים ביחידה זו אין עליות ומורדות, אין חריקות ואין חריגות. החיים מתנהלים על פי סדרים ברורים וידועים הבאים לידי ביטוי בפסוק "ככה יעשה איוב כל הימים" (א', ה). עמדו על השלמות בתיאור חיי איוב. בחנו את השלמות מבחינה מספרית ורעיונית. התייחסו לתיאור מידותיו של איוב, לתיאור רכושו (תנו דעתכם לכך שרכושו של איוב כולל גם קניין של נוודים 'צאן' וגם קנין של יושבי קבע חקלאים 'צמד בקר' לחרישה) ולחיי המשפחה של איוב.

2. מהי תפיסת עולמו של איוב כפי שהיא עולה מתיאור מעלותיו, רכושו, והתנהגותו עם בניו.

חלק ב': הנסיון הראשון (א, ו-כב)

הדיון בשמים (א', ו-יב)

מתיאור השלווה והביטחון ב'ארץ', הסיפור עובר במעבר חד ביותר ל'שמים'. מתיאור שגרת 'כל הימים' (א', ה) הכתוב עובר במעבר חד ל'ויהי היום' (א', ו). יום שעולה בו ערעור כבד משקל על היציבות הארצית.

3. כיצד מתואר ה'שטן'? האם הוא פועל באופן עצמאי?

4. השטן משקף טענה אמיתית בנוגע למערכת היחסים שבין איוב לבין האל. לפי דברי השטן - מהו מקורה של יראת האל של איוב? האם תיאור אורח חייו של איוב מחזק את דברי השטן?

5. כיצד בקשתו של השטן תאפשר לבדוק את נאמנותו של איוב?

האסון (א', יג-יט)

6. הפגיעה במעגלים המעצבים את שלמות עולמו של איוב היא שיטתית ומסודרת – שלב אחר שלב, ובסופו של דבר איוב נותר בחוסר כל. השטן מסיר 'גדר' אחר 'גדר' מסוכה אחר מסוכה. כיצד התיאור המדורג והמסודר של האסונות הניתכים על איוב משתלב בהבהרת הביקורת העיקרית של השטן בנוגע לאורח חייו של איוב?

תגובת איוב (א', כ-כב)

7. תגובתו של איוב לאסונות הניתכים עליו היא אבל "ויקם איוב ויקרע את מעלו" (א', כ). כיצד בקבלת הדין באה לידי ביטוי תפיסת הסדר והחוקיות שהוא אמון עליה?

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"