לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

פרק א' כולל שתי נבואות: בנבואה הראשונה (ב-ה) פונה מלאכי אל העם ומדבר על אהבת ה' לישראל מול שנאתו לאדום. זו הנבואה היחידה בספר העוסקת ביחסי ישראל והאומות, שאר הנבואות מופנות לעם ישראל. הנבואה השניה (ו-יד) מופנית לכהנים ובה ביקורת חריפה על בזיון שם ה' במקדש. שתי הנבואות בנויות כדיאלוגים בעלי סגנון ומבנה דומים: דברי ה' לשומעים, תמיהת השומעים ('ואמרתם במה...') ותשובה מורחבת של ה'.

א. 'אָהַבְתִּי אֶתְכֶם אָמַר ה'' (ב) ספר מלאכי פותח בנבואה לאומית, המתמקדת באהבת ה' לישראל.

1. הנבואה קושרת את היחס הנוכחי לישראל ולאדום אל אבות האומה, ורומזת לסיפור עשיו ויעקב בבראשית. כיצד תורם אזכור זה לעיצוב אופי האהבה בנבואה, וכיצד הוא מהווה מענה לשאלת העם? התייחסו גם להבדל בין אהבת יעקב לאהבת עשיו בבראשית (כ"ה,כח).

2. מהו הרקע הריאלי לויכוח זה בתקופתו של מלאכי? היזכרו במצבו העגום של העם בתקופת שיבת ציון (חגי א') וביחס לאדום לאחר החורבן – המתואר בספר עובדיה, בתהלים קל"ז,ז. ראו את פירושו של הרד"ק לנבואה: 'אע"פ שארצכם היתה שממה גם כן, אתם שבתם אליה והנכם יושבים בה, אבל הם לא ישובו לארצם לעולם כי לעולם תהיה שממה ולתנות מדבר... כי ברשעת יושביה היא חרבה לעולם כי גדלה רשעתם לפני ה', שבגדו באחיהם בני יעקב... ושמחו בחרבנם ובגלותם... ואתם תאמרו מעל לגבול ישראל: יגדל ה'! תתנו שבח והודאה שאתם בגבולכם יושבים, וגבולם חרב'.

ב. בחלק השני (ו-יד) פונה הנביא אל הכהנים בביקורת חריפה, בנבואה הראשונה הוזכר יחס האהבה של ה' לישראל ואילו כעת נזכרים יחסי הכבוד והמורא של הכהנים לה' - שלא נשמרים.

1. מהו תפקיד הקרבנות וממה נובעת חשיבותם על פי דברי מלאכי?

2. לשונות הביקורת על עבודת המקדש מזכירות את הביקורת של נביאי בית ראשון, אולם תוכן הביקורת שונה לחלוטין. השוו בין עמוס ה',כב וישעיהו א',יא לתוכחתו של מלאכי בפסוקים י, יג. מדוע ה' דוחה את הקורבן בכל אחד מהמקרים? חשבו כיצד משקף הבדל זה את הפער בין בית ראשון לבית שני? היעזרו בדברי י' קויפמן : 'לפנים היה הפולחן תופעה עממית וטבעית... מעורה באופן טבעי בכל רשויות חיי העם... הנביאים השתדלו להסביר לו שהמעשים הפולחניים אינם עיקר... בתנאים שלאחר החורבן נעשה הפולחן סימן לנאמנות לאלהים – נאמנות למרות החורבן. השאיפה לכונן את הפולחן ביטאה שאיפה לקדושה, לקרבת אלהים, להיבדל מן האלילות ולקיים את מצוות אלהים'

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"