אחד היסודות העוברים כחוט השני בספר יונה הוא עניין ההשגחה. רבים השלוחים לפני המקום, אם גלויים ואם נסתרים, וכולם מדברים אל האדם, כל שליח בשפתו הוא; ואנו, אוזננו צריכה להיות כרויה לשמוע את הדברים, לקלוט אותם.

 

בארבעה מקומות בספרנו מודגשת ההתערבות האלוקית בעזרת הפועל "וימן". דומה, כי עיון קצר במקראות אלה ייתן לנו מספר קווי מחשבה בעניין ההשגחה.

"וימן ה' דג..." (ב', א)

"וימן ה' אלוקים קיקיון..." (ד', ו)

"וימן האלוקים תולעת..." (ד', ז)

"וימן אלוקים רוח קדים חרישית..." (ד', ח)

המילה "וימן" - ויזמן, באה לציין את ההתערבות האלוקית הנסתרת, הנעלמת. כאילו דרך מקרה נזדמן אותו נברא במחיצתו של יונה.

יש כאן דירוג של גודל ועוצמה: דג גדול, עץ, תולעת, רוח חרישית; וגם מגוון של צורות בריאה, מבחינת הקשר אל האדם. הם לא נזדמנו במקרה, צירופם מורה כיוון ברור.

נבראים שונים מגייס הקב"ה כשלוחיו לאדם, להשיבו לייעודו, לאותת לו ולהודיעו את דבר ה': דומם, צומח, חי, מן הים, היבשה והאוויר, כולם עושים דברו של הבורא. מול מציאות מורכבת רבת אירועים אנחנו צריכים לשאול את עצמנו: לאן פני הדברים? מה משמעות האירועים?

דומה, כי אף בחירתם של נבראים אלה או אחרים לשמש כשלוחי דרחמנא משמעותית במסגרת מגמת השליחות.

את תשומת לבי משכה הדגשה לשונית כפולה. בתיאור הנלווה לנינוה אין הכתוב מסתפק בהזכרת שמה סתם וטורח להציגה בצירוף "נינוה - העיר הגדולה". ובמקום אחד אף מאריך הכתוב: "ונינוה הייתה עיר גדולה לאלוקים, מהלך שלושת ימים" (ג', ג). ההדגשה הלשונית השניה היא: "וימן ה' דג גדול לבלוע את יונה. ויהי יונה במעי הדג שלשה ימים ושלשה לילות" (ב', א-ב).

שתי הדגשות אלה, הנראות כמיותרות, יוצרות משוואה מוזרה: נינוה גדולה, שלשת ימים = דג גדול, שלשת ימים. כיוון מחשבה מעניין לפתרון משוואה זו בא לידי בעזרת פירושו של אליקים בן מנחם על ספר יונה (א, ב ובהערה 7 שם, בתוך פירוש "דעת מקרא" לתרי עשר חלק א' בהוצאת מוסד הרב קוק).

נינוה, אשר ישבה על גדת החידקל, סומנה בכתב היתדות האשורי על ידי צורת דג בתוך בית. אפשר שמקורו ההיסטורי של סימול זה כרוך בהיותה של נינוה מקור ובית לדגים משובחים, והיה זה סימן היכר מרכזי בפרסומה. אפשר שגם השם נינוה נקרא על פי הסימון כלומר: נוה (בית) של נון (דג בארמית).

לאור זה משמעותי מאוד זימונו של הדג דווקא בהשבת יונה לשליחותו. כביכול אומר הקב"ה ליונה: אתה בורח מבית הדג (נינוה) העיר הגדולה, מהלך שלשת ימים, אתה תשוב לשם דרך הדג, שישמש לך כבית במשך שלושת ימים. ואכן מן הדג הגדול, לאחר שלושת ימים, פונה יונה אל נינוה העיר הגדולה, מהלך שלשת ימים.

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך

לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר דעת