לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

א. פעמיים, בפרקים ח׳-י"א וכאן, מובא יחזקאל ביד ה׳ לארץ ישראל ולסיור נבואי במקדש ׳במראות אלוהים׳. בשני הסיורים מתלווה יחזקאל למלאך המכניס אותו מן החוץ אל הפנים, שלב אחרי שלב. השוו בין שני הסיורים והתייחסו לנקודות הבאות:

1) הנביא נפגש באנשים האוחזים בכלים הן במראה הראשון (ט׳,ב-ה) והן במראה השני (מ׳,ג) – שימו לב לכלים שבידי האנשים בכל מראה ועמדו על משמעותם הסמלית.

2) בחנו מה עומד במוקד כל אחד מן המראות. ראו את דברי הרד"ק: ׳והראהו בניין הבית העתיד כמו שהראהו חורבנו, לנחם בנבואה זו בית ישראל אשר גלו כי לא תאבד תקוותם ועוד ישובו אל הארץ וישבו בה לבטח, ובניין הבית יהיה יותר ממה שהיה בתחילה׳.

ב. בשונה מהסיור הראשון בו מדבר האיש בכל שלב, לאורך מרביתו של הסיור השני מודד האיש את הבית ללא אומר, למעט שלוש הערות המתייחסות למבנים מרכזיים וחושפות את ייחודו של המקדש העתידי ואת מגמת ההבדלה והקדושה של בית המקדש ביחס לבית המקדש הראשון:

1) ׳וַיְדַבֵּר אֵלָי זֹה הַלִּשְׁכָּה אֲשֶׁר פָּנֶיהָ דֶּרֶךְ הַדָּרוֹם׳ (מ׳,מה) בפסוקים מה-מו מבדיל האיש בין שתי קבוצות כוהנים. עיינו בדבריו ובדקו במה נבדלים תפקידיהם של הכוהנים. סיבת ההבדלה מפורשת לקמן מ"ד,י-טז. כיצד מהווה הבדלה זו תיקון למעשים שאירעו בבית המקדש הראשון, שחלקם מתוארים בסיורו הראשון של יחזקאל (פרק ח׳)?

2) במ"א,ד מציין האיש את קדש הקדשים – מה הצורך בציון זה? שימו לב ללשון יוצאת הדופן בפסוק ג – ׳ובא לפנימה׳, במקום ׳ויביאני׳ שבשאר השלבים, מה פשר השינוי בלשון?

3) במ"א,כב נזכר השולחן/מזבח ׳אשר לפני ה׳ ׳. זהו הכלי היחיד במקדש שנזכר במהלך הסיור, ועיקרה של העבודה עובר החוצה – אל המזבח והמתקנים להקרבת הקרבנות שבחצר, ואילו תוכו של המקדש וקודש הקדשים נותרים מרוחקים מן העם. עמדו על משמעות השינוי.

4) לסיכום – חשבו כיצד מהווה מגמת ההתבדלות וההתקדשות תגובת נגד למעשי העם בבית ראשון.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"