על הרעות, על רפול ועל הסוד הפותח כל יחסי חברות, וגם נועל אותם במקום של חששות ופחדים, כעסים ורגשי עוינות.

 

כל ילד יודע שהולכים לבית ספר כדי לפגוש חברים, ובין ההפסקות גם מנסים ללמוד קצת. וכמובן, תנועת נוער וטיולים בנויים על חברויות, וגם בשירות הצבאי, הגורם המלכד ביותר הוא 'החֶברֶה'. רפול אמר פעם, שכל החינוך הצבאי בונה את המוטיבציה הכללית, אבל בשנייה בה צריך לקום ולהסתער, הקשר לחברים הוא הדחף החזק ביותר.

גם הרֵעוּת (כמו החריצות, הזהירות, השתיקה והדיבור הרך) מעוגנת בחכמה ולא במוסר, והחכמה שיש בה יראת ה', כוללת גם את ערכי המוסר והצדק, וגם את ערכי החכמה.  

מי שאוהב גם יכול לומר דברים קשים לפעמים, וזה עדיף בהרבה מחנופת נשיקות של שונאים; יש עוצמה מיוחדת בקשר החברי, שהיא גם משענת ביום צרה, כמו בעת שמחה, הרבה יותר מבני דודים רחוקים, שקרבת המשפחה שלהם מתפוגגת במרחקים.

נֶאֱמָנים (ישרים וטובים) פִּצעֵי אוהב –
ונַעְתָרוֹת (=בלתי נסבלות) נשיקות שׂוֹנֵא (כ"ז, ו);
שמן וקטֹרֶת יְשַׂמַח לב [כל אדם],
ומֶתֶק רעהו (=ומתוקה רֵעוּת) מֵעֲצַת נפש (=מֵחכמה);
רֵעֲךָ ורֵעַ אביך אל תַעזֹב [בצָרָתָם] –
ובית אחיך [הרחוק] אַל תבוא ביום אֵידֶךָ (=צָרָתךָ) –
טוב שָכֵן קרוב – מֵאח רחוק (כ"ז, ט-י);

בחברות של אמת, הקשר מתחדד דווקא כשיש ויכוחים נוקבים עם אהבה עמוקה, וזהו הסוד של בית המדרש התלמודי והישיבתי – מחלוקות מחדדות אמת – ברזל בברזל יָחַד (=יתחדד), ואיש יַחַד (=יחדד) פני רעהו (בוויכוח; כ"ז, יז).

אבל מעל לכל עומד הסוד הפותח כל יחסי חברות, וגם נועל אותם במקום של חששות ופחדים, כעסים ורגשי עוינות לסוגיהם. היחס שלי ושלך לאחרים הוא שיקבע את יחסם אלינו, ממש כמו הפנים הנשקפים במים, או במראה – כַּמים [בהם משתקפים] הפָּנים לַפָֹנים, כן לֵב האדם לָאדם (כ"ז, יט).

באדיבות אתר 929