לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

חלק א: פתיחה (ל"ח, א-ג)

"וַיַּעַן ה' אֶת אִיּוֹב מִן הַסְּעָרָה" (ל"ח, א). הא-ל נגלה לאיוב מתוך סערה שבעוצמתה מסמלת את מה שנראה בעיני איוב ככוחו השרירותי של הא-ל, ועשויה לסמל גם את סערת הנפש של איוב. התגלות זו מתרחשת אחרי מחזורים ארוכים של נאומים. עצם ההתגלות יש בה משום מענה לרובד הרגשי-חוויתי שאיוב חש כאשר הוא טען כלפי הא-ל שהוא מסתיר פניו ממנו (י"ג, כא-כב).
1. עיינו בדברי איוב פרק ג', כג ובפסוקים א-ג במענה הא-ל (פרק ל"ח). מה טען איוב כלפי הא-ל ומה עונה לו הא-ל?

חלק ב: סדרת שאלות רטוריות על נפלאות הבריאה (ל"ח, ד-לח)

בפסוקים אלה הא-ל שואל את איוב שאלות שיש בהן כדי להגביל את יומרתו לדעת ולהבין. השאלות מעמידות את איוב בניגוד לא-ל ובמטרה להשוות אותו ליתר הברואים. עם זאת, שאלות אלה מדריכות אותו להתבוננות נכונה על עולם הבריאה.
2. עיינו בפסוקים ח-ט מהי המטאפורה שבה משתמש הכתוב? אילו תחושות עולות למקרא הדברים? השוו לשימוש שאיוב עושה במוטיב הלידה בפרק ג' ולאופן שבו הוא תיאר את הבריאה במענה הראשון לבלדד.
3. פסוקים ד-כא מתארים את הבריאה ומדגישים את הגבולות שנקבעו לכל יסוד בבריאה. הגבולות משקפים תכנון. מול טענות איוב לשרירותיות בהנהגת העולם, הא-ל רומז על תכנית העומדת בבסיס קיומו. בדקו אלו מילים מהשדה הסמנטי של גבול ותיחום מופיעות בפסוקים? מהו היסוד הטבעי שתיחומו ניכר באופן מיוחד? מהו היסוד האנושי שתיחומו מתואר?
4. פסוקים כב-לח מתארים את דרך התנהלות יסוד המים בטבע תוך חזרה על מילים הקשורות במים. בדקו כמה מילים הקשורות למים מופיעות בפסוקים? עיינו בפסוקים כה-כו כיצד משפיע ניווט המים על הבריאה?
5. עיינו בפסוקים לח-לט, שבהם מפורטים סוגים שונים של חיות מוכרות לאדם ואשר נראה לכאורה שידיעתו בהן נהירה לו לחלוטין. מה מאחד את התיאורים השונים? מה מדגישה סדרת השאלות הרטוריות הזו ומהו המענה שיש בה לטענות איוב?
 
למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"