לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

בהמשך לפרק מ"ו שתיאר את נפילת אלילי בבל בעקבות כיבושה בידי כורש, עוסק פרקנו בנפילתה המדינית של בבל, והוא כולל נבואת פורענות ולעג ל׳בת בבל׳. נבואה זו צופה את נפילתה ממרום שבתה כאימפריה הגדולה בעולם, אל שפל המדרגה. בחלקה הראשון של הנבואה מופיעים תיאורים שונים המבטאים את ההיפוך הקיצוני במעמדה של בבל (א-ז). בחלקה השני של הנבואה מתמקד הנביא בחכמי הכישוף והאסטרולוגיה הבבליים (ח-טו). בפרק הקודם לעג הנביא לאפסותם של אלילי בבל שלא הושיעו את בבל ואף את עצמם, וכאן הוא לועג לחכמי הכישוף הבבליים, שאף חכמתם לא עמדה להם להצילה.

א. בתחילת הנבואה פונה הנביא לבת בבל ומצווה עליה לעשות כמה פעולות המבטאות את מצבה המדיני השפל:

1) ׳רְדִי וּשְׁבִי עַל עָפָר בְּתוּלַת בַּת בָּבֶל...׳ מה מבטאת ירידתה של בת בבל מכיסאה לארץ וישיבתה בדממה על עפר בפסוקים א-ה? ראו למשל איכה ב׳,י.

2) ׳קְחִי רֵחַיִם וְטַחֲנִי קָמַח׳. מה מלמדת הטחינה בריחיים על מעמדה של בבל? ראו למשל שופטים ט"ז,כא. שימו לב גם לבושה ולבזיון הכרוכים בפעולות בפסוקים ב-ג.

ב. בפסוקים ו-ח מפרט הנביא את שני חטאיה של בת בבל. עימדו על הזיקה שבין החטאים לבין העונשים שהושתו עליה.

ג. בהמשך הפרק יורד הנביא לשורש חטאה של בבל, ומתמקד בחכמת הכישוף והאסטרולוגיה המפותחת שלה, שעליה היתה גאוותה ובה נתפרסמה בימי קדם: ׳חכמתך ודעתך היא שובבתך׳ (=גרמה לך לסור מדרך הישר). עיינו בפסוקים ח-י וחישבו כיצד (באופן פרדוקסלי) הביאה חכמה זו לנפילתה של בבל, הן במישור המוסרי והן במישור המדיני? שימו לב להנגדה בין הביטוי 'אֲנִי וְאַפְסִי' (מ"ז,ח; מ"ז,י) לבין הנאמר במ"ו,ט 'כִּי אָנֹכִי אֵל וְאֵין עוֹד אֱלֹהִים וְאֶפֶס כָּמוֹנִי'.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"