לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

א. לאחר נבואת הפתיחה ועד פרק ו' מופיעה סדרת מראות נבואיים שרואה זכריה. מראות אלה מרובים בפרטים וקשים ביותר להבנה, כפי שציין רש"י: 'נבואת זכריה סתומה היא מאוד כי יש בה מראות דומות לחלום הניתן לפתרון, ואין אנו יכולים לעמוד על אמיתת פתרונו עד יבא מורה צדק'. עם זאת, נעמוד על הקווים והמאפיינים העיקריים של המראות וננסה לברר את משמעותם הכללית.

תופעת המראות הנבואיים איננה ייחודית לזכריה, ומצאנו דוגמתה אצל עמוס ואצל יחזקאל, אולם היא בולטת ביותר אצל זכריה. מה טעם הדבר? היעזרו בדברי רד"ק: 'ראיתי הלילה - מראות זכריה סתומות מאד כמראות דניאל ולא כן מראות שאר הנביאים כי כח הנבואה היתה הולכת ודלה מימי הגולה לפיכך לא בארו את דבריהם ולא הבינו המראות כאשר הם ואמר ראיתי הלילה במראות הלילה ראיתי זאת המראה שראיתי'.

ב. המראה הראשון שרואה זכריה הוא מראה הסוסים (א', ו-יז). במראה זה מוכרעת דרך הפעולה האלוקית ומתקבלת ההחלטה לגאול את העם.

1. עמדו על זיקתו המילולית והעניינית של מראה הסוסים לנבואת הפתיחה. בדקו את אזכור ה'קצף' בשתי הנבואות (ב, טו). עיינו בדו שיח בין המלאך לה' בפסוקים יא-יז: מהי העילה לגאולה בפסוקים אלה, ובמה היא שונה מהנבואה הראשונה? כיצד ניתן לדעתכם להסביר את הפער בין הנבואות?

2. מה מסמלים הסוסים במראה? להבנת תפקידם הסמלי היעזרו בדברי ראב"ע: 'כל מעשה השם הנכבד על ידי המלאכים הם שהם עשי דברו, והנה המשל שיבינו בני האדם למלך יושב על כסאו וישלח שלוחיו מהם רוגלים ומהם רוכבים על סוסים שיבואו מהרה ויודיעוהו הדברים שהם בממלכתו וככה זה'.

3. השוו את תיאור תפקיד הסוסים (א',י-יא) לתיאור המלאכים והשטן באיוב א', ז: שימו לב להקשרו של התיאור ותפקיד המלאכים שם בעניין הגמול בעולם הזה. נסו לבאר לאור הקשר זה את תפקיד המלאכים אצלנו.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"