מדוע יעקב עוזב את הארץ והולך לחרן? ומה משמעות המהלך של חזרתו של יעקב מחרן לארץ ישראל באותה דרך בה הגיע אברהם אל הארץ?

 

בפרק כ"ח אנו נתקלים באחת מן ההפתעות הגדולות בספר בראשית - יעקב עוזב את ארץ כנען ופונה לחרן, למשפחתה של רבקה. זוהי הפתעה גדולה עד מאד, שהרי משפחת אברהם מקפידה שלא לעזוב את הארץ.

מדוע, אם כן, מאפשר ה' ליעקב, ואף מעודד אותו (בחלום הסולם) לעזוב את הארץ ולברוח חרנה?

כשבוחנים את מעשי יעקב, נראה, כי יעקב חוזר (כמעט) על כל מעשי סבו, ומהווה מעין אברהם נוסף. אמנם ישנם הבדלים משמעותיים בין השניים (בעיקר האקטיביות והמודעות המאפיינים את אברהם, מול הפאסיביות והכניעה למציאות המאפיינים את יעקב), אך בסיס המאורעות קיים אצל שני האבות. הדבר המשמעותי ביותר הוא יציאתו של יעקב חרנה. בזה שב יעקב אל מולדתו של אברהם, לארם נהריים, וכאילו פותח מחדש את מהלך יציאת האבות לארץ כנען. הליכתו מחרן לארץ ישראל המתוארת בפרקים הבאים, מקומות החנייה בארץ ובניית המזבחות בה, חוזרים במדויק על הגעתו של אברהם לארץ.

נראה, כי יעקב מהווה מעין התחלה מחודשת של תהליך כינונו של עם ישראל. יעקב ניצב במקביל לאברהם כפותח שוב את הדרך החדשה, ולא רק כממשיכה.

 

מדוע יש צורך בהתחלה חדשה?

ברית עולם הוקמה בין הקב"ה ובין יצחק וזרעו, ובפשטות הכוונה לכל זרעו. היינו מצפים שכל בני יצחק ורבקה ייכללו בברכת הארץ והזרע שקיבלו אברהם ויצחק, להם ולזרעם.

אלא, שבין יעקב ועשו בוקע ועולה שבר משמעותי ומהותי.

בין אם סיבת המשבר נעוצה במעשיו ובאופיו של עשו שהרחיקו אותו (וממילא בחרה ההשגחה העליונה בממשיך אחד - יעקב), ובין אם דווקא מעשי יעקב - קניית הבכורה וגנבת הברכות, הם ששיבשו את המהלך התקין, ושוב לא ניתן לקיים שותפות אמתית בין שני האחים, בין כך ובין כך - שבר הוא. הפרידה בין יעקב לעשו היא פרידה קשה ומכאיבה. המהלך הפשוט קרס, ובלית ברירה על ה"אבות" להתחיל שוב!

דבר זה מזקיק את יעקב לצאת שוב לחרן ולהתחיל בהליכה מחודשת אל ארץ כנען. יעקב עתיד לחזור על הליכתו של אברהם, ולעבור על בשרו ועל נפשו את ייסורי הלידה שעבר סבו, מפני שגם יעקב, כאברהם, מהווה אב ראשון לאומה הישראלית שעתידה לקום.

 

נערך ע"י צוות אתר התנך

לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר VBM של ישיבת הר עציון