לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

הנביא יחזקאל החל להינבא בבבל בשנה החמישית לגלות יהויכין ( 593 לפנה"ס). ככל הנראה היה יחזקאל מגולי ׳החרש והמסגר׳ שגלו עם יהויכין לבבל, ואת נבואותיו הוא מונה למניין שנות מלכות יהויכין. יחזקאל הוא נביא המתנבא בגולה ונבואותיו מופנות בעיקרן לגולים. ניתן לחלק את נבואות יחזקאל לשתי תקופות – נבואות הפורענות שניבא עד החורבן, הכלולות בחטיבה הראשונה בספר (א׳-כ"ד), והנבואות שניבא לאחר החורבן, שעיקרן נבואות נחמה (פרקים ל"ג- מ"ח). בין שתי החטיבות הללו מופיעות נבואות על הגויים (כ"ה-ל"ב). נבואות יחזקאל מקיפות עשרים ושתים שנים גורליות בתולדות ישראל, שנים שבהן מתמודד עם ישראל עם משברים ותמורות: פיצולו של העם לשני מרכזים, בבל וארץ ישראל, וחורבן המקדש וירושלים.

א. ספר יחזקאל פותח, כשאר ספרי הנביאים, בהקדמה בה מופיעים כמה פרטים הקשורים לנביא ונבואתו (פסוקים א-ד). בהקדמה לספרנו קיים קושי כפול:

1) בפסוק א מציין יחזקאל בגוף ראשון את התאריך והמיקום בהם מתרחשת הקדשתו לנבואה – בשלושים שנה ברביעי בחמישה לחודש, בגולה על נהר כבר. לעומת זאת פסוקים ב-ג כתובים בגוף שלישי, ונראים ככופלים את פסוק א. בפסוק ד חוזר הכתוב לגוף ראשון: ׳ואראה מראות אלקים׳ (א) – ׳וארא והנה׳ (ד). היעזרו בדברי רש"י על מנת לעמוד על פשר הכפילות:

"ויהי בשלשים שנה - סתם הנביא דבריו ולא פירש שמו מי הוא ולא פירש למניין מה מנה, לפיכך הפסיקה רוח הקודש את דבריו בשני מקראות הסמוכין לזה, ללמד מי הוא הנביא וללמד למניין מה מנה... שמתחילה אמר נבואתו בל׳ עצמו: ׳ואני בתוך הגולה ואראה מראות אלקים׳ וכן בסוף: ׳וארא והנה רוח סערה׳ וגו׳, ואלו שני מקראות מפסיקין דבריו כאילו אחר מדבר עליו: ׳היה היה דבר ה׳ אל יחזקאל ותהי עליו שם יד ה׳ ".

2) בנוסף לכפילות ההקדמות, קיים פער בין התאריך בפסוק א ובפסוק ב. עיינו בדברי תרגום יונתן, רד"ק ורש"י וחישבו מה משמעות התיארוך "ויהי בשלושים שנה":

תרגום יונתן: ׳בתלתין שנין לזמן דאשכח חלקיהו כהנא רבא ספרא דאורייתא בבית מקדשא בעזרתא׳ (בשלושים שנה לזמן שמצא חלקיהו הכהן הגדול ספר תורה בבית המקדש בעזרה).

רד"ק: ׳והראה האל יתברך ליחזקאל המראה הזאת שיש בה רמז לנסיעת הכבוד מהבית בשלשים שנה למציאת הספר שקרע המלך את בגדיו בשמעו דברי הספר, כי הרעה והגלות תבוא לישראל בעברם על דברי הספר וכבר החלה הרעה לבא בימי יאשיהו. לפיכך הראה האל יתברך לנביא סימן נסיעת הכבוד מן הבית, כי כמו שהחלה הרעה בימי יאשיהו כן תבוא כולה׳.

רש"י: ׳נמצינו למדין ששלשים שנה שמנה לתחילת היובל מנה, שהיובל האחרון התחיל בתחילת י"ח ליאשיהו, היא השנה שמצא חלקיהו את הספר׳.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"