'הנבואה העממית' יכלה למלא ספריות שלמות בפלאי ניסים, אבל הנבואה שנכתבה לדורות בתנך ממוקדת בסיפור ההיסטורי של כלל ישראל וייעודו בעולם. כך שאול המחפש אתונות מגיע על הרואה, ומקבל נבואה מאת ה' על המלוכה.

 

בחירת שאול משקפת מהלך רחוק מכל ריח של השחתה שלטונית. שום רעיון של שררה לא יכול היה לעלות בראשו של שאול, בחור טוב וגבוה, מהשבט הקטן והחלש. כל עניינו למצוא את האתונות שאבדו לאביו, ורק זה יביא אותו "עַד הָרֹאֶה" (ט).

כאן אנו פוגשים את 'הנבואה העממית' בישראל, שהמוני עם נהרו אליה בכל התקופות כדי לשאול ולבקש חיים, בריאות ופרנסה. הצורך העממי מוליד תמיד אנשים כאלה, וחלק מהם בוודאי גם 'רואה' נכוחה. הם גם התפרנסו די טוב מכוחם הרוחני, לא פחות מכל מנהיג או יועץ מוכשר. "רבע שקל כסף" (ח) בידו של נער שאול, או "עשרה לחם... ובַקבֻּק דבש" (מלכים א י"ד, ג), שהביאה אשת ירבעם לאחיה השילוני, וכמובן, סעודות חגיגיות בבוא ה'רואה' לכל עיר. זהו סיפורה הכלכלי-חברתי של 'הנבואה העממית', מאז ועד היום.

אולם התורה והנבואה המקראית מספרים לנו על תופעה זו, רק כאשר היא נפגשת עם כלל ישראל ועם ה' א-לוהי ישראל. כאשר נשים עקרות שנפקדו הפכו להיות אמהות של כולנו, כאשר שאול חיפש אתונות ומצא מלוכה על ישראל, כאשר אשת ירבעם הלכה לשאול על ילד חולה, וקיבלה נבואת אבדן על בית המלוכה. וכאשר נבואות אליהו ואלישע היו כרוכות בעתיד בית אחאב וממלכת ישראל.

'הנבואה העממית' יכלה למלא ספריות שלמות בפלאי ניסים (כמו ממשיכי דרכה בימינו), אבל הנבואה שנכתבה לדורות בתנך ממוקדת בסיפור ההיסטורי של כלל ישראל וייעודו בעולם. איש פשוט שלא עלה על קצה דעתו לבקש שלטון, הפך למלך ישראל הראשון, מכוחו של נביא שלידתו ותפילת אמו חוללו תקופה חדשה.

באדיבות אתר 929