לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

במרכזם של פרקים מ"ה-מ"ו עומדים תפקידי הנשיא בעם ובמקדש, המהווים חלק ממהלך החידוש והתיקון במקדש העתידי. הלכות הנשיא בפרקים אלה משקפות את מעמדו המורכב של המלך - כבוד המלך ומעמדו הרם מצד אחד, ואיזון והגבלה שנועדו להבליט את כפיפותו לה׳ ולתורתו מצד שני. שינוי זה נועד למנוע את השתלטות המלך על העם וניצולו כפי שהיה במקדש הראשון, והוא מתבטא בין השאר בשימוש של יחזקאל בכינוי ׳נשיא׳ כתחליף ל׳מלך׳.

א. 1) ׳רַב לָכֶם נְשִׂיאֵי יִשְׂרָאֵל, חָמָס וָשֹׁד הָסִירוּ וּמִשְׁפָּט וּצְדָקָה עֲשׂוּ׳ (ט) בפסוקים ט-יב מפורטות חובות הנשיאים בתחומי המשפט והצדק. עיינו בפסוקים ועמדו על שני ההיבטים של המשפט והצדק הנדרשים מהנשיא.

2) השוו בין פסוקים י-יב והפסוקים המקבילים להם בויקרא י"ט,לה-לו, ובחנו אל מי מופנה הציווי בכל אחד מן המקורות. להבנת שינוי זה ראו את דברי רד"ק: ׳לא תעשו עוול במידות ובמשקלים כאשר עשיתם עד הנה כמו שאמר להקטין איפה ולהגדיל שקל ולעוות מאזני מרמה. ומה שעושים העם הוא עוון המלכים שאינם מוחים בידם׳.

ב. לאחר פירוט חובות הנשיאים בתחומי המשפט עובר הנביא לחובותיהם בתחומי הקודש והמקדש. בפסוקים יג-טז מפורטת תרומה מיוחדת במינה הניתנת לנשיא. מס דומה המוטל על העם לתת למלך נזכר ב׳משפט המלך׳ בשמו"א ח׳,טו-יז. שימו לב לדמיון במרכיבי המס, ועמדו על ההבדלים בכמות המס ובתכליתו בכל מקום. חשבו - כיצד מהווה נבואתנו ׳תיקון׳ למעמד המלך על פי ׳משפט המלך׳?

ג. בפסוקים יח-כה מפורטים מועדים בהם מצווה הנשיא להקריב קרבנות לשם כפרה על העם. חלקם אינם מוזכרים בתורה כלל (א׳ וז׳ בניסן), ואחרים מוכרים (פסח וסוכות), אך ישנו הבדל בין הקרבנות המוקרבים במועד זה על-פי התורה לעומת הקרבנות הנזכרים ביחזקאל. עיינו בדעות המובאות בגמרא במנחות ובדעתו של הרד"ק השונה מהן באופן עקרוני, ובחנו את דרכי ההתמודדות השונות עם הקושי:

מנחות מ"ה,ב: ׳אמר רבי יוחנן: פרשה זו אליהו עתיד לדורשה. רב אשי אמר: מילואים הקריבו בימי עזרא כדרך שהקריבו בימי משה (כלומר, קרבנות שהוקרבו בחנוכת המקדש).׳

רד"ק: ׳וזה הקרבן אינו בן בקר הכתוב בתורה כי אין בפסח ולא בשאר המועדים פר חטאת אלא שעיר חטאת.... אלא על כרחינו חידוש יהיה בקרבנות לעתיד׳. וראו את הרחבת הדברים בפירוש ׳דעת מקרא׳: ׳לא מדובר כאן על שינוי בתורת הקרבנות... אלא בקרבנות שיקריב הנשיא לתוספת קדושה... כל ההקשר עוסק בהלכות הנשיא׳.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"