בשורת לידתו של יצחק נאמרת פעמיים. פעם אחת - בשורה הקשורה לתפקידו של יצחק כממשיך דרכו של אברהם, ופעם אחת - בשורה אישית לאברהם ושרה כאנשים הכמהים לילד.

 

בתחילת פרק י"ח מתבשרים אברהם ושרה על לידת בנם יצחק. אולם, אברהם ושרה כבר קיבלו בשורה זו בפרק הקודם, בברית המילה!

מה פשר הבשורה הכפולה?

בשורת הבן בברית המילה קשורה למהלך האלוקי המתוכנן, בו עתיד להיוולד בן לאברהם שימשיך את דרכו ההיסטורית, ויקים אומה הנושאת על דיגלה ערכים מסוימים ואידאות א-להיות ("דרך ה' לעשות צדקה ומשפט"- יט). לשם כך נולד יצחק, ועימו יקים אלוקים את הברית אשר כרת עם אברהם.

לעומת זאת, בשורת הבן בסיפור המלאכים, נוגעת לרובד האישי של אברהם ושרה - זוג זקן חשוך ילדים, אשר ציפייתו הגדולה ביותר היא לבן שיהווה להם המשך אחר מותם, ושיסעוד אותם לעת זקנתם. המלאכים מבשרים להם שאכן תקוותם עומדת להתממש, והנה עומדים הם לזכות בבן. ללא קשר למהלך היסטורי זה או אחר, בלי זיקה למעמדו של אברהם כ"אב המון גוים", אלא בזכות עצמם זוכים הם לבן מאת ה', שראה את צערם ומבקש לגמול להם טוב.

על שום מה זוכים אברהם ושרה בבן? מה ראה הקב"ה לעשות להם נס?

התשובה מצויה בסיפור עצמו: תחילתו של הסיפור הוא בהכנסת האורחים של אברהם ושרה. אברהם רץ לקראת אורחיו, פעולה המעידה על זריזות מיוחדת, ואחר כך מפציר בעוברים שיאותו לנוח באהלו ולאכול מפיתו. גם לאחר הסכמת האורחים להיכנס לאהלו, ממשיך אברהם בזריזות גדולה לעשות כאשר אמר: "וימהר אברהם האהלה אל שרה ויאמר מהרי שלש סאים קמח... ואל הבקר רץ אברהם... ויתן אל הנער וימהר לעשות אתו... והוא עמד עליהם תחת העץ ויאכלו" (ו-ח). כאמור, גם שרה משתתפת בהכנסת אורחים זו.

בזכות הכנסת אורחים זו זכו אברהם ושרה לבן ברובד האישי.

יצחק אם כן, מהווה בן לשני זוגות הורים: הוא בנם של שרה ואברהם, ובנם של אברהם ושרה. כשהמוקד הוא שרה אזי הוא בן של זוג זקן שהיה ערירי זמן רב. ויחד עם זאת הוא בן של האב הראשון לאומה חדשה שזה עתה עומדת לקום, עליו הוטל התפקיד להעביר את המסר הרוחני הכלול בברית של אביו עם א-לוהיו.

נערך ע"י צוות אתר התנך

לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר VBM של ישיבת הר עציון