לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

הנבואה בה אנו עוסקים בנויה משלוש נבואות, שככל הנראה נאמרו בהזדמנויות שונות (א-ה, ו-ח, ט-יג), וצירופן יחד בפרקנו משקף את תהליך ההידרדרות במצבו הרוחני של העם. בנבואה הראשונה (א-ה) מתוארת כריתת הברית, היוצרת ציפייה ותקווה שהעם יעמוד בה, ובנבואה השניה והשלישית (ו-ח; ט-יג) מתוארת התדרדרות ביחס העם לברית, עד לאכזבה הגמורה. לאחר תיאור העונש בנבואה השלישית (יא-יג) ירמיהו מבקש להתפלל בעד העם ולהקל את עונשם הקשה, אך ה׳ מונע ממנו לשאת בעדם תפילה.

א. ׳שִׁמְעוּ אֶת-דִּבְרֵי הַבְּרִית הַזֹּאת׳ (ב) - במרכזה של הנבואה (פס׳ א-יד) עומדת נבואת תוכחה על הפרת הברית בין ישראל לה׳ בידי ישראל. הנבואה רומזת לכמה אירועי כריתת ברית בחיי העם, מהעבר ומההווה, וכורכת אותם יחד.

1) חישבו - מהי הברית אליה רומז הנביא בפסוקים ד-ה?

2) עיינו בתיאור ברית ערבות מואב בדברים כ"ז,ט-כו ושימו לב לדמיון לברית בנבואתנו. תנו דעתכם לתפקידו של העם בברית ערבות מואב לעומת תגובת ירמיהו לדברי ה׳ בנבואתנו (ה). איזה תפקיד תופס כאן הנביא?

3) אירוע נוסף של חידוש הברית התרחש גם בראשית מלכות יאשיהו, בסמוך לתחילת נבואת ירמיהו, והוא מתואר במל"ב כ"ג,א-ג. ייתכן שברית זו מהווה את הרקע ההיסטורי לנבואתנו. חשבו - מה הזיקה בין הבריתות ההיסטוריות של עם ישראל לברית יאשיהו?

ב. בפסוקים ו-ח מצטווה ירמיהו להודיע ליושבי יהודה פעם נוספת את דברי הברית. בשונה מהפעם הראשונה שבה תוארה כריתת הברית עצמה (׳ארור האיש אשר לא ישמע את דברי הברית הזאת... ואמר אמן׳), כאן אזכור הברית נעשה למטרה שונה. מהי? (ראו בייחוד פסוק ח).

ג. בפסוקים ט-יג מוזכרים תוכחה ועונש. שימו לב לתיאור החטא המיוחד בפסוק ט: ׳נִמְצָא-קֶשֶׁר בְּאִישׁ יְהוּדָה וּבְיֹשְׁבֵי יְרוּשָׁלִָם׳. למשמעות הביטוי ׳נמצא קשר׳ ראו גם מל"ב י"ז,ד. לאור זאת, מהי חומרתו המיוחדת של החטא המדובר? ראו את דברי הרד"ק:

׳ויאמר ה׳ אלי נמצא קשר - יראה ... כי נבואה זו נאמרה בימי יהויקים וזהו שאמר נמצא קשר, כלומר מרדו בי אחר ששבו בימי יאשיהו, שבו על עוונות אבותם הראשונים - אמון ומנשה ואחז׳.

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"