תירוצו של לבן לנתינת לאה במקום רחל היה כי אין לחתן את הבכירה לפני הצעירה. האם דברים אלו תקפים גם לדורנו? האם יש מקום לחשוש לכך גם לפי דיני התורה?

 

רבים משתדלים שלא לחתן אח צעיר לפני האח המבוגר, ובמיוחד מקפידים שלא לחתן אחות צעירה לפני האחות הבכירה. ואכן כמה מן הראשונים, כמו הרשב"ם והרא"ש הזכירו עניין זה בהקשר לנישואי בנות צלפחד שהתחתנו לפי סדר גילן (במדבר כ"ו, לג).אך בדרך כלל מבססים מנהג זה על דברי לבן ליעקב אבינו: "לֹא יֵעָשֶׂה כֵן בִּמְקוֹמֵנוּ לָתֵת הַצְּעִירָה לִפְנֵי הַבְּכִירָה"  (בראשית כ"ט, כו).

יש להדגיש שאין איסור מצד הדין לחתן את הצעירה לפני הבכירה, אלא מנהג זה הוא מצד נימוס ודרך ארץ של האחים הצעירים כלפי המבוגרים. וגם לגבי המנהג, ברור לכולם, שכאשר האחות הצעירה כבר הגיעה לפירקה, אין לה להמתין עד שתתחתן הבכירה, וזאת מפני שהתעכבות והשתהות של הבחורה בגיל שבו רוב בנות גילה מתחתנות, עלולה לגרום לתוצאות חמורות.

רבות הבנות שהתעכבו בגיל הקובע, ולאחר מכן כשרצו להתחתן, כבר לא נמצא למענם בחור מתאים (שו"ת מהרש"ם ח"ג קלו). ויש מי שסובר שכל המנהג הזה הוא רק כאשר לשתי הבנות נמצאו חתנים והן עומדות עתה להתחתן, שאז צריכה הצעירה לתת את זכות הקדימה לבכירה שתתחתן לפניה. אך אם לצעירה נמצא חתן ולבכירה עדיין לא נמצא חתן, אין להשהות את חתונת הצעירה עד לאחר חתונת הבכירה (אג"מ אה"ע ב, א).
 
נערך ע"י צוות אתר התנך ומאור הורוביץ הלוי, ישיבת הר ברכה