לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 

א. "וְדֹבֵר אֱמֶת בִּלְבָבוֹ" המבנה התחבירי של הכתוב משתמע לשתי פנים. מה ההבדל בין שתי הקריאות? עיינו במזמור ובססו כל אחת מן האפשרויות.

ב. עיינו במקורות הבאים ונסחו מהו המאפיין העיקרי של האדם השלם? העזרו גם בדברי הרמב"ם ובמדרש תהילים.

1. הצור תמים פעלו (דברים ל"ב, ד )

2. אלוהים...צדק מלאה ימינך (תהילים מ"ח, יא)

3. ה' אלוהים אמת (ירמיהו י', י)

רמב"ם מו"נ א, נד: כי תכלית מעלת האדם ההידמות בו יתעלה, כפי היכולת, כלומר שנדמה פעולותינו לפעולותיו.

מדרש תהלים מזמור ט"ו: ודובר אמת. זה הקדוש ברוך הוא, שנאמר וה' אלהים אמת (ירמיה י', י). לא רגל על לשונו. דאמר ר' יהושע הקדוש ברוך הוא עיקם שלש תיבות וכו' כדכתיב לעיל. לא עשה לרעהו רעה (תהלים ט"ו, ג). זה הקדוש ברוך הוא, שבשעה שעשו ישראל את העגל, מה כתיב, וינחם ה' על הרעה (שמות ל"ב, יד), ואין רעים אלא ישראל, שנאמר למען אחי ורעי (תהלים קכ"ב, ח). וחרפה לא נשא על קרובו. כד איצטריך להון בשטים, שנאמר ויהיו המתים במגפה (במדבר כ"ה, ט), וכתיב לבני ישראל עם קרובו (תהלים קמ"ח, יד). נבזה בעיניו נמאס. שבוזה בעיניו מי שמואס את דברו, שנאמר יען (כי) מאסת את דבר ה' וימאסך (ה') ממלך (ש"א ט"ו, כג), וכתיב ואני (מאסתיהו) [מאסתיו] ממלוך על ישראל (שם, א). ואת יראי ה' יכבד. זה הקדוש ברוך הוא, דאמר ר' סימון והעם לא נסע עד האסף מרים (במדבר י"ב, טו), מלמד שנתעכב לה עמוד הענן. נשבע להרע. זה הקדוש ברוך הוא, (ואולם) חי אני נאם ה' (במדבר י"ד, כח).

ג. עיינו בדברי חובת הלבבות מהו לדעתו המסר הכולל של שלושת התיאורים?

"וצריך שתדע, כי הכוונה והתועלת במצוות הלבבות הם – שיהיו גלויינו וצפונינו שווים ושקולים בעבודת ה', עד שתהיה עדות הלב והלשון והאברים שווה, ויצדיק כל אחד מהם את חברו ויעיד לו ולא יחלוק עליו ולא יסתור דבריו, והוא אשר יקראהו הכתוב "תמים", באמרו "תמים תהיה עם ה' אלוהיך" (דב' י"ח,יג)...ואמר: "הולך תמים ופועל צדק, ודבר אמת בלבבו".

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"