העיר יזרעאל, המזוהה היום עם תל יזרעאל, שלטה על הדרך הראשית בין מגידו ובית שאן. חפירות ארכאולוגיות שנערכו במקום חשפו מתחם מבוצר ושער. האם נתגלו כאן ביצורי העיר וארמונו של אחאב?

 

"ויהי אחר הדברים האלה כרם היה לנבות היזרעאלי אשר ביזרעאל אצל היכל אחאב מלך שומרון" (א). ארמונו של אחאב מלך ישראל היה בעיר הבירה שומרון, והמקרא מספר לנו כאן שהיה לו ארמון נוסף, "היכל אחאב" בעיר המחוז יזרעאל.

ביצורי העיר יזרעאל מוזכרים בתיאור של מרד יהוא, "והצופה עומד על המגדל ביזרעאל" (מלכים ב ט', יז). העיר יזרעאל מזוהה עם תל יזרעאל, המכונה גם 'זרעין' על שם הכפר הערבי המיושב שם בתקופה העות'מאנית. העיר על התל שלטה על הדרך הראשית בין שתי ערים חשובות, מגידו ובית שאן. למרגלות התל נובע עד היום המעיין עין יזרעאל, מקור מים להשקיית השדות, ומן הסתם גם את הכרם של נבות היזרעאלי.

חפירות ארכאולוגיות נערכו בתל יזרעאל בשנות השמונים של המאה העשרים על ידי משלחת מאוניברסיטת תל אביב, ושוב בימים האלו על ידי משלחת מאוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת אינדיאנה בארצות הברית. בתל ובמעיין נמצאו שרידי ישובים מהתקופה הניאוליתית (לפני כ-8,000 שנה) ועד לתקופה הממלוכית (המאה החמש עשרה).

האם נתגלו כאן ביצורי העיר וארמונו של אחאב? החפירות אכן חשפו מתחם מבוצר גדול ואת שער העיר, שתוארכו למאה התשיעית לפני הספירה, עת שלטונו של בית עמרי. מצב השתמרות השרידים בתל אינו טוב בגלל השימוש המשני של אבני הבניה בתקופות המאוחרות, ועד כה הארמון לא נתגלה. החפירות באתר ממשיכות ונראה שתל יזרעאל עוד לא חשף את כל סודותיו.

כתבה: ירדנה אלכסנדר, רשות העתיקות

באדיבות אתר 929