לפניכם קטע מתוך דף הלימוד של "מתן על הפרק" בו תמצאו שאלות מנחות והרחבות לעיון והעמקה בפרק:

 
מגילת שיר השירים הינה מגילה יוצאת דופן בספרי התנ"ך בשל היותה קובץ של שירים העוסקים לפי פשוטם באהבה בין הדוד לרעיה. אולם עצם הכללת המגילה בתנ"ך מלמדת על רובד המשל החבוי בה.
שירת האהבה במגילה רוויית געגועים וכיסופים למפגש בין האהובים, והיא כוללת תיאורי יופי הדדיים של הדוד ורעייתו. הדימויים העשירים והמפורטים השזורים לכל אורכה של המגילה לקוחים בעיקר מעולם הטבע, החי והצומח של ארץ ישראל.
המגילה נחלקת לשירים קצרים, הנקשרים ביניהם ויוצרים תיאור שלם ומורכב של יחסי הדוד והרעיה. כל שיר עומד בפני עצמו, אולם כל השירים יחדיו יוצרים בצירופם יחד דינמיקה ורצף של התפתחות אהבתם של בני הזוג.
 
היחידה הראשונה (א', ב-ח) מתארת את החיזור הראשון בין הדוד לרעיה, והיא כוללת שלושה שירים: ב-ד: שיר ערגה של הרעיה. ה-ו: תיאור עצמי של הרעיה. ז-ח: ניסיון התקשרות של הרעיה עם הדוד וסירובו של הדוד. בשירים הראשונים ניתן להבחין בחוסר בשלותה של הרעיה, בפער בין הציפיות של השניים, ובבוסריות האהבה.
 
1. במהלך השיר הראשון במגילה (א-ד) עוברת הרעיה בפנייתה לדודה מגוף שלישי לשני – עקבו אחרי המעברים הללו, מה הם משקפים? היעזרו בדברי הרשב"ם: 'פעמים שמשוררת הכלה כאילו היא מדברת עם אוהבה ופעמים שמספרת לרעותיה על שאינו אצלה'.
 
2. קשר האהבה בין הרעיה לדודה נתקל בכמה קשיים במהלך המגילה. עיינו בשיר השני (ה-ו) שבו מתוארת הרעיה כנוטרת בכרמים. מה הפער בין שאיפותיה ובין המציאות שבה היא נתונה?
 
3. בדומה לשיר השני, מוצג גם בשיר השלישי (ז-ח) עימות בין השאיפה ובין המציאות. השוו בין בקשת הרעיה לתגובת הדוד: האם הוא נענה לבקשתה? נסו לשער מדוע.
 

למעבר לדף הלימוד המלא מתוך התכנית "מתן על הפרק"