מה המיוחד בקריית יערים? מדוע דווקא בה הושאר הארון במשך תקופה כה ארוכה? 

 

קריית יערים היא אחת מערי הגבעונים (יהושע ט', יז), שהייתה כנראה מקום מקדש לבעל, כמשתמע משמותיה הנוספים – "בעלה" (שם ט"ו, ט-י), "קרית בעל" (שם, ס) ו"בעלי יהודה" (שמואל ב ו', ב) – כלומר, הייתה לה משמעות דתית; וייתכן שגם בעם ישראל הייתה לה קדושה מיוחדת.
העיר נזכרת פעמיים בתיאור הנחלות בספר יהושע, הן בגבולה הצפוני של נחלת יהודה, והן בגבולה הדרומי של נחלת בנימין. לתיאור זה מסגרת מיוחדת במינה, הבולטת בייחוד בתיאור נחלת שבט בנימין:
"וַיְהִי לָהֶם הַגְּבוּל לִפְאַת צָפוֹנָה מִן הַיַּרְדֵּן וְעָלָה הַגְּבוּל אֶל כֶּתֶף יְרִיחוֹ מִצָּפוֹן... וְהָיוּ תֹצְאֹתָיו אֶל קִרְיַת בַּעַל הִיא קִרְיַת יְעָרִים עִיר בְּנֵי יְהוּדָה... וְיָרַד הַגְּבוּל אֶל קְצֵה הָהָר אֲשֶׁר עַל פְּנֵי גֵּי בֶן הִנֹּם אֲשֶׁר בְּעֵמֶק רְפָאִים צָפוֹנָה וְיָרַד גֵּי הִנֹּם אֶל כֶּתֶף הַיְבוּסִי נֶגְבָּה וְיָרַד עֵין רֹגֵל..." (יהושע י"ח, יב-יט).
השימוש במילה "כתף" ייחודי לתיאורי נחלת שבט בנימין, ומופיע בה פעמים רבות; ומסתבר שאין זה מקרה, והדבר רומז לברכת משה לבנימין:
"לְבִנְיָמִן אָמַר יְדִיד ה' יִשְׁכֹּן לָבֶטַח עָלָיו חֹפֵף עָלָיו כָּל הַיּוֹם וּבֵין כְּתֵפָיו שָׁכֵן" (דברים ל"ג, יב).
מסתבר, שנחלת בנימין הייתה 'מסומנת' כנחלת השכינה המיועדת עוד מימי יהושע, ועל כן מרובה בה השימוש במילה "כתף", כמסמלת את 'גבולות הגזרה' של המקום אותו עתיד ה' לבחור. בשלב זה טרם נודע המקום, אך ידעו כי הוא מצוי בין אותן כתפיים. קריית יערים נמצאת ממש באמצע הדרך בין הכתפיים הללו. יש, אם כן, מקום רב להניח, שהעברת הארון לעיר גדולה המצויה בין כתפי בנימין לא הייתה מקרית, אלא נבעה מהקדושה שנראה היה כי יש למקום זה. רק לימים התברר, שה' בחר במקום הרחוק רק במעט מקריית יערים – ירושלים.

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך

לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר VBM של ישיבת הר עציון