מעניין לגלות כי על אף שיאיר הגלעדי התגורר בעבר הירדן המזרחי הוא שפט גם את ישראל שבעבר הירדן המערבי. בדומה לכך מסופר גם על יפתח הגלעדי שאף הוא סייע בין השאר גם לבני יהודה, בנימין ואפרים שבמערב הירדן.

 

לאחר מות אבימלך קמו שופטים חדשים על ישראל. הראשון שבהם הוא תולע בן פואה. לא מפורט כנגד מי היה עליו להילחם אולם מצויין כי הוא קם להושיע את ישראל. הפסוק קושר אותו לאבימלך ונחלקו המפרשים האם גם אבימלך הושיע את ישראל ולא רק את יושבי שכם כמבואר לעיל (ט', כב). או שמא כוונת הדברים היא שהוא הושיע את ישראל בניגוד לאבימלך שלא עשה זאת כלל.

כך או כך, מיד לאחריו מופיע יאיר הגלעדי שגם הוא שפט את ישראל זמן רב למרות שהוא התגורר בעבר הירדן המזרחי. מדוע דווקא הוא נבחר לתפקיד זה בתקופה כה קשה?

דומה שישנו כאן רצון אלוקי ליצור קשר בין שני חלקי עבר הירדן כדי שלא יֵחשבו כשני עמים נפרדים. משום כך ה' ממנה מושיע לכל ישראל גם מעבר הירדן המזרחי ובכך מראה כי כולם עם אחד. אמנם בתוך השבטים עצמם כבר נתקלנו בסימני פלגנות אפילו ברמת העבודה זרה שהם בוחרים: האם לעבוד את העשתרות, את אלוהי ארם, את אלהי מואב או את אלהי עמון וכד' (ו), אולם ברמה הלאומית היה ניסיון ליצור אחדות.

בהמשך גם מתמנה יפתח הגלעדי שגם הוא מעבר הירדן המזרחי וגם הוא הולך להושיע את ישראל מיד בני עמון. הוא מסייע לא רק לאנשי הגלעד אלא גם לבנימין, יהודה ואפרים שבני עמון מטרידים אותם (ט).