בפרק זה מתחולל מהפך שמהווה את נקודת ההכרעה במגילה ומשקף את השגחת ה' באירועים המתוארים בה.

 

בפרק זה מתחולל מהפך שמהווה את נקודת ההכרעה במגילה ומשקף את השגחת ה' באירועים המתוארים בה. עד לפרק זה אחשוורוש מתואר כמלך שיכור ומתהולל שזקוק ליועציו ואינו מסוגל לנהל את חייו ואת ממלכתו בשיקול דעת.

בפרק זה אחשוורוש חושש שהוא נתון בסכנה משום שהמן מחזיק בטבעת המלך, מנצל כנראה את הכוח שהיא מעניקה, ומשתמש בה נגדו. ובעוד החרדות והחששות מסעירים את אחשוורוש ומפריעים לו לישון, מגיע לפתע המן, האיש שממנו הוא חושש. אחשוורוש מגלה עורמה ושואל אותו בתמימות מעושה: "מַה־לַעֲשׂוֹת בָּאִישׁ אֲשֶׁר הַמֶּלֶךְ חָפֵץ בִּיקָרוֹ" (ו). נראה כי פיו של המן מכשיל אותו בתשובתו והוא מגלה כאן את רצונו להחליף את אחשוורוש. הוא הרי אינו מתכוון להחזיר את הבגדים, הסוס והכתר בסיום הרכיבה, אלא להשתמש בהם ולהמליך את עצמו למלך. אחשוורוש מבין את תכניתו, ונוכח לראות שחששותיו מתאמתים.

כאן, דווקא כשאחשוורוש מוצא את עצמו עם הגב לקיר, הוא מגלה לפתע החלטיות ונחישות ופוקד על המן "מַהֵר קַח אֶת־הַלְּבוּשׁ וְאֶת־הַסּוּס כַּאֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ וַעֲשֵׂה־כֵן לְמָרְדֳּכַי הַיְּהוּדִי ... אַל־תַּפֵּל דָּבָר מִכֹּל אֲשֶׁר דִּבַּרְתָּ" (י). המלך הרופס וחלש האופי נעלם, ובמקומו מתגלה מלך פיקח ואמיץ בעל סמכות ותושייה.

השינוי שמתחולל באחשוורוש מהווה את נקודת המהפך במגילה שבה באה לידי ביטוי השגחת ה'. לכאורה הכל קורה באופן טבעי, אך שילוב הדברים ותזמונם כך שהמן מגיע בדיוק כשאחשוורוש חרד וחושש, פיו מכשיל אותו ואחשוורוש מבין את תוכניתו, ומעל הכל תגובתו המפתיעה של אחשוורוש, כל אלה מלמדים אותנו על נוכחותו של ה' ועל השגחתו הנסתרת על המציאות.

סוכם ונערך ע"י צוות אתר התנ"ך מתוך שיעור מאתר קש"ת של ישיבת הר עציון

לשמיעת השיעור המלא