מזמור פ"ג מוכר לנו מטקסי הזכרון וידוע כמזמור שעוסק באויבים הרבים שמנסים להכריע את עם ישראל, אך מהו הרקע ההיסטורי של המזמור?

 

מזמור פ"ג הוא אחד ממזמורי תהילים היותר מוכרים, בשל העובדה שכמעט בכל טקס זכרון מקריאים אותו. המזמור מתאר בלשון נרגשת את המוני האויבים הסובבים את עם ישראל ומבקשים להשמידו, ופונה לקב"ה בתפילה שינקום בהם ויעזור לעם ישראל במלחמה. לצערנו, סיטואציות כאלו רודפות את עמנו לאורך כל שנות קיומו ובמיוחד עם חזרתנו לארצנו, ומכאן הרלוונטיות שלו אלינו.

אמנם ניתן לשלב את המזמור בתפילות רבות ובתקופות שונות. אך השאלה היא האם היה אירוע ספציפי שהביא לכתיבת המזמור, ואם כן, מהו?

על מנת לזהות אפשרות כזו, עלינו לבחון את האויבים שמולם עם ישראל מתמודד על פי הכתוב: "אָהֳלֵי אֱדוֹם וְיִשְׁמְעֵאלִים מוֹאָב וְהַגְרִים. גְּבָל וְעַמּוֹן וַעֲמָלֵק פְּלֶשֶׁת עִם יֹשְׁבֵי צוֹר. גַּם אַשּׁוּר נִלְוָה עִמָּם הָיוּ זְרוֹעַ לִבְנֵי לוֹט סֶלָה" (ז-ט) רוב העמים שאנו רואים כאן הם כאלה שגרו על ספר המדבר (אדום, עמון, מואב) או שנדדו במדבר עצמו (עמלק, ישמעאלים, הגרים). כשכל אלה נאגדים תחת הכותרת "היו זרוע לבני לוט", כלומר כוחות סיוע לבני-עמון ומואב. האזכור הכפול לכאורה של עמון ומואב - גם ברשימה המפורטת וגם כמרכז הברית בשם "בני לוט", מעלה תהיה שתעזור לנו בזיהוי.

המלחמות הידועות ביותר של ישראל מול מואב ועמון היו בתקופת השופטים אהוד ויפתח. תיאורים אלו נראים לא מתאימים לימיהם שהרי גם כשהמשורר מספר על תשועות ה' בימי גדעון וסיסרא, הוא מתייחס אליהם כאל סיפורים מהעבר הרחוק, בעלי הילה אגדית. שאול גם הוא התמודד עם עמים אלה, אם כי בכל פעם בנפרד, וכנראה שלא מול צבא גדול כמתואר אצלנו. כך שעלינו לחפש תיאורים מתאימים יותר למתואר במזמור.

המלבי"ם בפירושו לתהילים מפנה אותנו לתקופה אחרת לגמרי, ולמלחמה קצת פחות מוכרת המוזכרת בספר דברי הימים: בימי יהושפט מלך יהודה מתואר כי "בָּאוּ בְנֵי-מוֹאָב וּבְנֵי עַמּוֹן וְעִמָּהֶם מֵהָעַמּוֹנִים, עַל-יְהוֹשָׁפָט לַמִּלְחָמָה" (דברי הימים ב כ', א) פירוש זה נראה שממקם אותנו בזמן ובהקשר מתאימים. ומעבר להוכחות רבות אחרות הוא גם מתאים לאזכור הכפול של בני לוט אותו ראינו קודם. גם בפסוק בדברי הימים ישנה כפילות באזכור: "בני עמון" ו-"העמונים". שתי אלו הן הפעמים היחידות שאנו שומעים על שבטים כאלו, שמיוחסים אל לוט למרות שאינם חלק מהממלכות הקלאסיות של עמון ומואב.

הכותבים במדור זה הינם חברי ארגון נח"ת - נוער חובב תנ"ך, המהווה בית ללימוד תנ"ך בידי הנוער