מה כל כך רע בעצלות נגדה יוצא מחבר ספר משלי? והאם מנוחה על מנת להתחזק היא דבר חיובי או שלילי? על כך ועוד עונה בעל האורחות צדיקים בספרו.

 

כן ענין העצל בתורה ובמצוות, כי העצלים אוהבים מנוחה, ומתוך כך המצוות קשות עליהם ולימוד התורה כבידה על נפשם, ויברחו מן המדרש אל המנוחה, וכשהם יושבים בבית הכנסת ישנים, כענין שנאמר (משלי י"ט, טו): "עצלה תפיל תרדמה", כי העצלות מביאה שינה בטבע האדם.

וכבר הזהיר שלמה המלך, עליו השלום (משלי ו', י): "מעט שנות מעט תנומות מעט חבוק ידים לשכב". לא די לעצל שלא יגיע לידיעת התורה כיון שאינו עוסק בתורה כראוי, אלא אפילו מחמת העצלות מעלה בלבו סברות של טעות, כי העצל יורה היתר לעצמו ויאמר: טוב לגוף המנוחה כדי שיתחזק, כי כשהאדם חזק הוא יכול לעשות יותר מן החלש. ומטה אזניו לדברים בטלים, ואומר שבזה יהא לבו פתוח. נמצא, שהעצלות גורמת שיחפש סברות לומר שעושה מצוה לבטל מן הלימוד.

אף על פי שזאת הסברא היא אמת, שטוב לנוח כדי שיתחזק או לשמוע מילי דבדיחותא לפתוח הלב, זהו דוקא לאדם הזריז ועוסק בתורה, כי אין ככח אבנים כח האדם או עצמותיו כנחושת לטרוח תמיד, ופעמים צריך לנוח כדי שיתחזק, אבל העצל מיישר זאת הסברא ונמשך אחריה עד שיתבטל מכל וכל. ולעולם בענין שיש בו טורח יעשה סברא לפי העצלות.

(מתוך הספר 'אורחות צדיקים' שער העצלות)

 

 

אורחות צדיקים - ספר מוסר המלקט ומעבד דברי מוסר ותוכחה של חז"ל וראשונים עם הוספות רבות של המחבר. נתחבר כנראה במחצית השניה של המאה ה-15. מחברו לא ידוע.