מה פשר בקשת המשורר "ימים על ימי מלך תוסיף" (ז)? האם המשורר הוא המלך בעצמו? והאם בכלל מדובר בבקשה?

 

א. מלבד הכותרת (א) מזמור ס"א מחולק לשלוש פסקות: בפסקה הראשונה (ב-ג) בקשה לשמיעת התפילה. בפסקה השנייה (ד-ה) תיאור כיצד ה' מגן על המשורר ובפסקה השלישית (ו-ט) הודאה על שמיעת התפילה.

ב. כבר נתקלנו בבקשה של המשורר לשבת בבית ה': "שבתי בבית ה' כל ימי חיי" (כ"ז, ד), אך הבקשה שלפנינו שונה לחלוטין מהבקשה שבמזמור כ"ז. אמנם גם מזמור כ"ז עוסק בבקשת הצלה מאויבים, אך שם עוד לפני שהמשורר מבקש מחסה והגנה מפניהם, הוא מבהיר את המעלה הדתית של ישיבה בבית ה': "לחזות בנעם ה' ולבקר בהיכלו" (ד) ורק לאחר מכן "יסתירני בסתר אהלו" (ה).

ג. רבים מסבירים את פסוקים ז-ח כבקשה של המשורר וטוענים שאולי אף המלך עצמו הוא הדובר במזמור. זהו פירוש קשה – אם מדובר במלך כדובר מדוע הוא מדבר על עצמו בגוף שלישי בפסקה זו ואילו לפני כן הוא מדבר על עצמו בגוף ראשון? ואם לא מדובר בדברי המלך – מדוע מבקש המשורר מה' שיאריך למלך ימים? מלבד זאת גם לא ברורה הוראת "כן אזמרה" (ט) – מה הכוונה במילה "כן"? עמוס חכם מסביר ש"על כן אני מקבל על עצמי לזמר לשמך לעד אם תעשה את בקשתי". 

נראה שהפסוק "ימים על ימי מלך תוסיף" (ז) אינו בקשה, אלא הודעה, כמו שמעיד פס' ח: "ישב עולם לפני א-להים חסד ואמת מן ינצרהו". כלומר המשורר כבר בטוח שה' האריך ימים למלך והוא כבר יושב לפני א-להים לעולם. כך אפשר להבין בקלות את הוראת "כן אזמרה" – כמו שהמלך קיבל אריכות ימים וישיבה לפני ה' כך אני המשורר "אזמרה שמך לעד לשלמי נדרי יום יום" (ט).