יצחק אבינו מייצג את מידת הגבורה, המסמלת תנועה של התכנסות ושמירה פנימה.

אברהם הוא איש החסד הפורץ החוצה, לעומת זאת, יצחק מתכנס פנימה. הוא אינו עוזב את הארץ, לא על מנת לחפש אישה וגם לא בשעת הרעב. הוא לא פורץ דרכים חדשות כמו אברהם ואף לא מקים משפחה גדולה כמו יעקב. ייעודו הוא לשמר את מה שבנה אביו.

מימד השמירה על הקיים בא לידי ביטוי גם במאבקים שיש לו עם אנשי אבימלך על הבארות. אברהם הוא זה שחפר את הבארות, ויצחק נקרא לשמור עליהן מפני הפלשתים.   

ייעוד ותפקיד זה יכול גם להסביר את המחלוקת בין יצחק ובין רבקה בשאלה מי יוביל בדור הבא: יעקב או עשו? יצחק אוהב את עשו "כי ציד בפיו" (כ"ה כח) ואילו רבקה אוהבת את יעקב עליו נאמר "איש תם יושב אהלים" (שם,כז). מה מצא יצחק דווקא בעשו, איש השדה המחוספס? הרב יואל בן נון קישר עניין זה למאבק עם הפלשתים. עיקר דאגתו של יצחק היא לראות כיצד מפעלו של אביו ממשיך להתקיים. מן הסתם היה זה עשו שבעיקר עזר ליצחק בחפירת הבארות המחודשות ובמאבק מול פלשתים. .

כולנו מכירים דמויות של 'חסד', פורצות דרך הממוקדות בחיפוש דרכים חדשות ואנשים חדשים. מנגד, מסתובבים ביננו רבים המייצגים את מידת הגבורה ועיקר ייעודם הוא בשמירה על הקיים. שתי התנועות הללו, שלא ניתן לוותר על אף אחת מהם, קיימות גם בכל אחד ואחד והאדם נקרא למצוא את האיזון הנכון בניהם.