כיבוש הארץ נקרא על שם יהושע, ולכן נעלם שמו של משה מכיבוש העבר המזרחי; אך את הסמכות להוריש קבל יהושע רק כבא כוחו של משה, וככזה הוא יפתח את חלקו השני של הספר.

 

פרקנו מתחלק לשני חלקים המזהים בין שני כיבושים שונים - כיבוש עבר הירדן המזרחי בידי משה (פסוקים א-ו) וכיבוש עבר הירדן המערבי בידי יהושע (פסוקים ז-כד)
החלק הראשון פותח בפסוק א: "וְאֵלֶּה מַלְכֵי הָאָרֶץ אֲשֶׁר הִכּוּ בְנֵי-יִשְׂרָאֵל וַיִּרְשׁוּ אֶת-אַרְצָם בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן מִזְרְחָה הַשָּׁמֶשׁ"
בעוד החלק השני פותח בפסוק ז: "אֵלֶּה מַלְכֵי הָאָרֶץ אֲשֶׁר הִכָּה יְהוֹשֻׁעַ וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן יָמָּה"

שמו של יהושע המוצג בכותרת יחד עם בני ישראל, בולט בנוכחותו בפתיחת החלק השני; כאשר לעומתו משה אינו מוזכר בחלק הראשון עד הפסוק המסכם את הכיבוש - "מֹשֶׁה עֶבֶד-ה' וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל הִכּוּם וַיִּתְּנָהּ מֹשֶׁה עֶבֶד-ה' יְרֻשָּׁה לָראוּבֵנִי וְלַגָּדִי וְלַחֲצִי שֵׁבֶט הַמְנַשֶּׁה" (פסוק ו).
כלומר - הכתוב 'העלים' את חלקו של משה בכיבוש, וחזר להזכיר אותו דוקא בהקשר לנחלה שחילק לשניים וחצי השבטים.

לאורך חלקו הראשון של הספר, ראינו כיצד על יהושע מוטלת המשימה לכבוש את הארץ - משימה שהביצוע שלה התחיל כבר לפני הנהגת יהושע. אך הדגשת שמו על כיבושיו בעבר הירדן המערבי, והסתרת שמו של משה מכיבושי העבר המזרחי, מלמדים שהוא הצליח באופן עצמאי - לא כחוסה בצילו של משה - להוביל את עם ישראל לניצחון.

עם זאת, כעת מצפה לו אתגר חדש: בני ישראל כבשו את הארץ, ועכשיו הם צריכים לחלק אותה לנחלה בין השבטים. כאן עלינו לשאול: מנין לנו שדווקא יהושע מתאים לחלק את הנחלות?

כאן, בנוגע לנחלה, חוזר הפסוק להזכיר את הנהגתו של משה, ובכך להאיר את יהושע כממשיכו לסיים את המשימות שהשאיר מאחוריו.
בכמה מקרים בתורה נמצא שמשה הוא המנהל את ענין הנחלות ומעניק לקבוצות מסויימות וליחידים את נחלתם: ראובן, גד וחצי שבט המנשה, בנות צלפחד, כלב בן יפנה ועוד. לאחר הצלחתו העצמאית של יהושע במשימת הכיבוש, בפתיחת משימת ההתנחלות הוא חוזר להיות אך ורק כממשיך דרכו של משה ומעשיו.

כך יוצא שפרקנו אינו רק מסכם את החלק הראשון של הספר, אלא גם נותן הקדמה ורקע לחלקו השני - חלוקת הנחלה.

 

הכותבים במדור זה הינם חברי ארגון נח"ת - נוער חובב תנ"ך, המהווה בית ללימוד התנ"ך בידי הנוער