מה פשר ההבדלים בין תיאורי האירועים המוזכרים במזמורנו לבין תיאורי האירועים כפי שהם מופיעים בתורה? מדוע המשורר משנה מהכתוב?

 

מזמור ע"ח הוא אחד המזמורים המוכרים שסוקרים את האירועים ההיסטוריים של עם ישראל מאז יציאת מצרים. במזמור עולות תמונות שונות מאלו המוכרות לנו מהתורה. המזמור מציין רק שבע מכות מצרים ולא עשר כפי שמוכר לנו מהתורה ולא רק זאת אלא שסדר המכות שונה כאן ובתורה.

חלק מן האירועים המשורר תולה בסיבות דתיות שלא שמענו עליהן בתורה: בפרשית המן בתורה (שמות ט"ז) לא מצוין שעם ישראל לא האמין בה' כפי שמעיד המזמור: "וַיְדַבְּרוּ בֵּא-לֹהִים אָמְרוּ הֲיוּכַל אֵל לַעֲרֹךְ שֻׁלְחָן בַּמִּדְבָּר. הֵן הִכָּה צוּר וַיָּזוּבוּ מַיִם וּנְחָלִים יִשְׁטֹפוּ הֲגַם לֶחֶם יוּכַל תֵּת אִם יָכִין שְׁאֵר לְעַמּוֹ" (יט-כ). בכלל פסוק זה נראה תמוה שהרי נתינת המן קדמה למה שארע ברפידים, שמשה הוציא מים מהסלע.

כל אלו מובילים אותנו למסקנה שהמשורר הכיר היטב את סיפורי התורה, ואין סיבה לומר שהוא הכיר סיפורים שונים מאלו שמוכרים לנו. המגמה של המשורר היא לפרש מחדש את האירועים שקרו בשביל מסר דתי עכשוי. כלומר המשורר משתמש באירועים ההיסטוריים שאירעו לעם ישראל, מסדר אותם מחדש, משמיט ומוסיף כדי לדבוק במסר שהוא מעוניין להנחיל במזמור. מהו המסר שהוא מעוניין להעביר? אין לנסות את ה' ויש לשמור את חוקי התורה!

עוד על פשר ההבדל באזכור מכות מצרים, ניתן לקרוא בפוסט מאת הרב ד"ר תמיר גרנות 'כמה מכות היו?'