מתי נבחרו הלויים לשרת את ה'? האם רק בשנה השנייה בנפרד מהכהנים, או שמא בשנה הראשונה לאחר חטא העגל? נראה כי שתי התשובות נכונות והבחירה הכפולה נובעת מהזכות הכפולה: מחד הם נבחרו על פי מעשיהם אך מאידך הם נבחרו באופן סגולי.

 

הפרק שלפנינו עוסק בתהליך הקדשת הלויים לצורך עבודת המשכן. הדרך להקדשת הלויים הייתה בעזרת הבכורות, שלהם הייתה קדושה מימי יציאת מצרים, ומעתה, יחליפו הלויים את הבכורות. נמצאנו למדים, כי תחילה הוקדשו רק הכוהנים, ועימם היו קדושים הבכורות. רק "בַּשָּׁנָה הַשֵּׁנִית" (א', א) חל שינוי, והלויים החליפו את הבכורות, והצטרפו לכוהנים בעבודת אוהל מועד.

ברם, במקומות אחרים בתורה עולה, לכאורה, כיוון אחר. מיד לאחר חטא העגל אומר משה לבני שבט לוי: "מִלְאוּ יֶדְכֶם הַיּוֹם לַה' כִּי אִישׁ בִּבְנוֹ וּבְאָחִיו וְלָתֵת עֲלֵיכֶם הַיּוֹם בְּרָכָה" (שמות ל"ב, כט), ומפרש רש"י: "בדבר זה תתחנכו להיות כהנים למקום". והדברים מפורשים בספר דברים: לאחר תיאור מפורט של חטא העגל (דברים ט') נאמר (שם י', ח), "בָּעֵת הַהִוא הִבְדִּיל ה' אֶת שֵׁבֶט הַלֵּוִי לָשֵׂאת אֶת אֲרוֹן בְּרִית ה' לַעֲמֹד לִפְנֵי ה' לְשָׁרְתוֹ וּלְבָרֵךְ בִּשְׁמוֹ". כלומר, בחירת הלויים הייתה כבר בשנה הראשונה, לאחר חטא העגל. יתרה מזאת, שבט לוי נבחר כולו תחילה, כוהנים לעבודתם ולויים לנשיאת הארון, מבלי להתייחס כלל לבכורות ישראל!

מכאן משמע אפוא, שבחירת הלויים הייתה כפולה. מבחינה אחת, נבחרו הלויים כשבט קדוש מיד לאחר חטא העגל, מכוח נאמנותם לעבודת ה'. ברם, לבחירה יש גם משמעות סגולית, שיש לה ערך בפני עצמו גם ללא חטא העגל, ומבחינה זו נבחרו תחילה הכוהנים, ומאוחר יותר הלויים, שהחליפו את הבכורות. התורה מתארת לנו בנפרד את שני מסלולי הבחירה בלויים, כדי לבטא שלכל לוי יש זכות כפולה: זכות מעשית - מכוח התנהגותם בפרשת העגל; וזכות סגולית - שמכוחה היו מגיעים למעמדם גם ללא חטא העגל.

לשמיעת שיעורו של הרב אמנון בזק בנושא

לקריאת פוסט בנושא זה מאת פרופ' יונתן גרוסמן

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך מתוך הספר 'נקודת פתיחה' בהוצאת מכון צומת