גמישותו של החומר מלמדת בעיקר על יכולתם של ישראל לשוב בתשובה אפילו עכשיו, ולהפוך לכלי אחר לגמרי.

 

ירמיהו מצטווה לרדת לבית היוצר ולראות את היוצר, הקדר, יוצר כלים באבניים. במהלך היצירה, נהרס הכלי שנוצר. היוצר לקח את החומר ויצר ממנו כלי חדש. "וְנִשְׁחַת הַכְּלִי אֲשֶׁר הוּא עֹשֶׂה בַּחֹמֶר בְּיַד הַיּוֹצֵר וְשָׁב וַיַּעֲשֵׂהוּ כְּלִי אַחֵר כַּאֲשֶׁר יָשַׁר בְּעֵינֵי הַיּוֹצֵר לַעֲשׂוֹת." (פסוק ד)

את הנמשל מסביר הקב"ה לירמיהו: עם ישראל הם כחומר ביד היוצר. כמו שהיוצר מחליט ליצור כלי חדש "כאשר ישר בעיניו", כך גם הקב"ה יכול לבחור לעשות בכל גוי או ממלכה כרצונו. הקב"ה מחליט כיצד "ליצור" לפי התנהגות העם. לעיתים ה' יבחר להשמיד עם, אך כשאותו עם ישוב בתשובה, ה' ישנה את דעתו, ולהפך- אם עם שה' בחר "לבנות ולנטוע" יעשה הרע בעיניו- הקב"ה יתחרט על הטובה שרצה לגמול לו. 

הבחירה ביוצר בחומר כמשל היא לא בחירה מקרית. החומר הוא גמיש, וניתן לשנות אותו בקלות. צורת הכלי שהייתה לחומר בעבר לא בהכרח נראית בצורת הכלי הנוכחית שלו. יותר משזו נבואת תוכחה לעם על מעשיהם הרעים היא נבואה שמחזקת את היכולת לשוב בתשובה - "וְשָׁב הַגּוֹי הַהוּא מֵרָעָתוֹ אֲשֶׁר דִּבַּרְתִּי עָלָיו וְנִחַמְתִּי עַל־הָרָעָה אֲשֶׁר חָשַׁבְתִּי לַעֲשׂוֹת לוֹ" (פס' ח') גזר הדין של הקב"ה כל כך גמיש ויכול להשתנות מכיוון שמעשיהם של העם יכולים להשתנות. ניתן לשוב בתשובה.

הכותבים במדור זה הינם חברי ארגון נח"ת - נוער חובב תנ"ך, המהווה בית ללימוד התנ"ך בידי הנוער