משה מזהיר את עם ישראל מפני נביא שאומר לעבוד עבודה זרה. התורה מכנה אדם זה "נביא", ולא "נביא שקר". מדוע?

 

מושג הנבואה אינו ברור באופן חד משמעי. הנביא הוא אדם בעל כושר דיבור מיוחד, ויש לו כוחות רוחניים המאפשרים לו קרבת אלוקים מיוחדת, כך שהוא יכול להתפלל באופן מיוחד ואף לדעת את דבר ה'. כמו כן, ברור שיש דרגות שונות של נבואה, ונביא משיג את דבר ה' לפי רמתו הרוחנית.

והנה, להפתעתנו, בדברים י"ג, מתואר נביא אשר אומר לעם לעבוד עבודה זרה, והתורה מכנה אדם זה "נביא", ולא "נביא שקר", או "נביא עבודה זרה". מדוע?

יתכן שהסיבה לכך שהתורה מכנה אדם זה "נביא" היא משום שאדם זה מציג את עצמו כ"נביא" למרות שהוא איננו נביא (רמב"ן, דברים, פרק י"ג, פסוק ב').

אולם, רמב"ן מעלה אפשרות נוספת והיא שאדם זה הוא אכן "נביא"! כלומר, הוא בעל כוחות רוחניים מיוחדים, המאפשרים לו לדעת דברים שאנשים רגילים לא יכולים לדעתם (כגון ידיעת עתידות או ידיעת מעשים של אדם שנעשו בסתר וכדו'). אם כן, יש תופעה של נבואה שאיננה ידיעת דבר ה', אלא היא השגה רוחנית כלשהי, ולפעמים השגה זו איננה מכוונת לדבר ה'.

כיצד יתכן שעל ידי כוחות רוחניים מגיע אדם ל"נבואה" האומרת לעבוד עבודה זרה?

לפי דברי רמב"ן (דברים ד', י"ט), לפחות חלק מן העבודה הזרה איננה הבל ושקר, אלא יש לה בסיס אמיתי. חלוקת העמים במגדל בבל הביאה לכך שהם כבר לא מושגחים ישירות על ידי ה', אלא יש מלאך המשגיח על ענייניהם; המזלות קשורים למלאכים אלה, ולכן יש למזלות השפעה על הנעשה בעולם הזה. אנשים בעלי כוחות רוחניים מיוחדים הרגישו בכך, ולכן הם התחילו לעבוד למזלות או למלאכים. אולם, הם לא הגיעו להשגה העליונה השלמה, והיא שהקב"ה מעל לכל ושולט בכל המלאכים והמזלות, ולכן הוא גם יכול לשנות את מהלכם כרצונו ובכך להפר את מה שהיה אמור לקרות לפי המלאכים או המזלות.

אם כן, רמב"ן סבור שיכולה להיות "נבואה" שהיא השגה רוחנית כלשהי, אך היא ברמה נמוכה יותר, כלומר היא מגיעה רק עד הבנת המזלות או המלאכים ולא מגיעה עד לדבר ה' עצמו. אפשרות זו של השגה רוחנית שאיננה מושלמת היא בעייתית ביותר, ומציבה את האדם בנסיון קשה מאד. ואכן, אנו מתוודעים לקושי זה מתוך סיפורי התנ"ך: המאבק בנביאי השקר היה קשה מאד. קשה להוכיח מיהו נביא אמת אשר שמע את דבר ה' בברור, ומיהו נביא שקר. ובכל זאת, נדרשת מבני ישראל היכולת להבחין בין נבואת אמת שמקורה אלקי, לנבואת שקר אשר מקורה בכח אחר, ומכוונת למעשים שאינם תואמים את עבודת ה'.

נערך ע"י צוות אתר התנ"ך

לקריאת המאמר המלא באדיבות אתר VBM של ישיבת הר עציון