נחמיה מפסיק את בניית החומה בעיצומה ומפעיל יד קשה נגד מנהיגי העם משום שהוא מאמין שירושלים יכולה להיבנות ולקבל את משמעותה כעיר הקודש, רק אם החברה בה תתנהל לפי ערכי הצדק והמשפט. 

 

נחמיה עולה לירושלים, ברישיון המלך, כדי לבנות את ירושלים "המפורצת". בפרקים א'-ד' ובפרק ו' מתואר התהליך בצורה מפורטת, כאשר ניתן לראות מעין מעגל: האויבים רואים את הבניה -> הם מגיבים בניסיון לעצור את הבניה -> נחמיה מתפלל ועושה פעולה מעשית שמאפשרת להמשיך בבניה, וכך שוב ושוב. פרק ה' קוטע את הרצף - במקום שתופיע תגובת האויבים על הבנייה, הפרק עוסק בבעיה פנימית של העם. בפרק ו' חוזר הכתוב לספר על בניית החומה ועל סיומה לאחר חמישים ושניים יום (מתחילת הבניה).

מדוע נחמיה מפסיק את בניית החומה בעיצומה, ולא מחכה עד סיומה הקרוב ורק אז מתפנה לעסוק בבעיות פנימיות? השאלה נשאלת ביתר שאת, כיון שהעם כלל לא פנה לנחמיה בבקשת עזרה, אלא צעק צעקה של כאב, לאוויר. נחמיה מיוזמתו, בוחר להתערב. הוא שובר את הכלים. הוא רב עם שותפיו להנהגה - החורים, ומפסיק את עבודת הבנייה בשביל להקהיל עליהם "קְהִלָּה גְדוֹלָה" (ז) - את אנשיו שעבדו בבניית החומה. הוא מדבר אל החורים בנחרצות - כיצד אתם, שסייעתם לי בפידיון שבויים, משעבדים את אחיכם ואני צריך לקנותם מכם? אתם נוהגים בחוסר יראת א-להים וגורמים לחילול ה'! לאחר מכן הוא אומר שהוא ואחיו ישמטו את החובות ודורש מהעם לעשות זאת גם - להשיב את השדות, את הבנים שלקחו לעבדים ולשמוט את החובות. נחמיה אינו משתמש במנגנון הלכתי. אין שום תוקף הלכתי לבקשה מן העם להחזיר את השדות שלקחו כמשכון, לשחרר את הבנים שלקחו לעבדים ולשמוט את החוב. אלו הלכות הנוגעות לסוף שנת השמיטה (שמיטת כספים) ולשנת היובל (החזרת קרקעות ושחרור עבדים). נחמיה פועל בהשראת התורה - משתמש בעקרונות שלה אך לא בזמן שהיא קובעת. 

נחמיה אינו מחכה לסיום בניית החומה משום שהוא סובר שבניית ירושלים תלויה בתיקון החברתי.

היטיב לנסח זאת רבי שלמה אלקבץ בפיוט לכה דודי: "בך יחסו עניי עמי ונבנתה עיר על תילה"- אם "בך ייחסו עניי עמי"- אז, ורק אז: "נבנתה עיר על תילה". ישעיהו קורא לירושלים גם "עיר הקודש" וגם "עיר הצדק". נחמיה ממשיך בדרכו - קורא לה "עיר הקודש" ודורש שהיא תהיה עיר צדק.

העצירה של הבנייה בפרקנו היא אמירה ערכית יסודית של נחמיה על שאיפתנו להפוך את ירושלים לעיר צדק ואם היא תהיה עיר צדק בסופו של דבר יהיה אפשר לגמור לבנותה והיא תהיה גם עיר קודש. 

להסבר נוסף על מיקומו של הפרק בשיעורו של הרב צבי הבר

 

סוכם על ידי צוות אתר התנ"ך מתוך שיעור שהועבר בימי העיון בתנ"ך תשע"ה

לשמיעת השיעור המלא